Hi, ik ben Aytun


 

“Ik denk vaak genoeg dat ik dingen beter weet. Ik ben best eigenwijs. Niet voor niets lopen zelfstandigheid en onafhankelijkheid als een rode draad door mijn leven”
 

Toekomst in Nederland

“Mijn ouders vonden studeren absoluut belangrijk, maar zij konden mij niet helpen met mijn huiswerk. Ze snapten zelf niet hoe alles werkte. Bovendien was mijn moeder voor een deel ongeletterd. Geen van beiden heeft de Nederlandse taal ooit echt goed kunnen leren. Er werden in die tijd geen taalcursussen aangeboden. De meeste gastarbeiders, zoals mijn vader, kwamen in de eerste instantie om te werken in Nederland. Ze werkten hard en droomden elke dag van teruggaan naar Turkije zodra ze daar voldoende geld voor bijeen gespaard zouden hebben. Begrijpelijk dus dat hun focus lag op een toekomst in Turkije en niet in Nederland."

 

De pastoor kwam voorlezen uit de bijbel

Aytun was 3 toen zij in de zomer van 1975 met haar moeder en 2 broers naar Nederland kwam. Haar vader maakte de reis een paar jaar daarvoor.

Oss, in Brabant, werd hun nieuwe woonplaats. Net als vele andere Turkse gezinnen streken ook zij daar neer om een nieuw bestaan op te bouwen.

“Ik groeide op tussen twee culturen. Aan de ene kant was daar de Turkse gemeenschap, veel sociale controle, iedereen kende mij als ‘de dochter van…’. Ik had veel vrienden, Nederlandse en Turkse, en op vrijdag kwam de pastoor voorlezen uit de bijbel op de Katholieke basisschool waar mijn broers en ik op zaten. Het was eigenlijk best grappig,” herinnert Aytun zich. “Ik had geen idee waar het over ging. De verhalen vond ik wel mooi en eigenlijk dacht ik dat het sprookjes waren met een hele aardige meneer die Jezus heette in de hoofdrol. Ergens keek ik ook een beetje uit naar het bezoek van de pastoor elke week.”

 

Laatbloeier

Aytun noemt zichzelf een laatbloeier. Als kind was ze nog niet echt met haar toekomst bezig. “Ik had ook niet echt een beeld van wat er mogelijk was, wat mijn eigen kansen waren. Het was ook niet echt iets wat thuis uitgebreid besproken werd. Mijn ouders hadden het niet breed. We zorgden op jonge leeftijd al voor een deel voor ons zelf. We hebben later ook altijd gewerkt naast onze opleiding.” En dat ziet ze achteraf alleen maar als een voordeel. “Ik pluk er nog elke dag de vruchten van dat ik zo jong op eigen benen heb leren staan. Mijn vroeg verworven zelfstandigheid is ook de basis van ELANCE Academy. Dat is iets wat ik al die jonge meiden wil meegeven, dat ze het echt wel zelf kunnen, er zit zoveel meer power in die jonge vrouwen die wij elk jaar coachen. Vaak ontbreekt het alleen aan dat ene steuntje in de rug, iemand die tegen je zegt ‘je kunt het’, of ‘kom op, laten we er samen op af gaan’. Er is niks mooiers dan een meisje dat fluisterend en met gebogen hoofd probeert elk oogcontact te vermijden als ze hier binnenkomt en je een jaar later onverschrokken in de ogen kijkt en met trots vertelt wat zij het afgelopen jaar al bereikt heeft. Elk succes telt hier; doorleren, een baan vinden, een sportschool binnenstappen, of voor jezelf opkomen. Elke stap naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid is een overwinning!”.

 

Zelfstarter: Kracht en doorzettingsvermogen

Haar ouders scheidden, wat toen nog best een taboe was. Maar haar moeder koos voor zichzelf en haar kinderen, ook al wist ze dat ze het moeilijk zou krijgen.

“Mijn moeder was een rolmodel. Ze kwam naar Nederland, haar man achterna, een onzekere toekomst tegemoet. Ze kon niet lezen, niet schrijven, maar dankzij haar kracht en doorzettingsvermogen, kreeg ze het toch voor elkaar. We zijn allemaal goed terechtgekomen. Het is zo belangrijk, zeker als vrouw dat je voor jezelf durft te kiezen. Dat bewonder ik vooral in haar.”

 

Geen netwerk, wel een sterke dosis motivatie

Maar er was ook bezorgdheid om haar moeder. Aytun twijfelde lang over op zichzelf gaan wonen. Ze wilde haar moeder niet alleen laten, niet zonder een echt goede reden. Ze vond het moeilijk haar alleen te laten.

Eenmaal op eigen benen ontmoette zij later haar man. Met hem woonde zij onder anderen in Spanje. “Een heerlijke tijd,” herinnert Aytun zich die periode. Maar een heel leven als expatvrouw paste niet echt bij de vrouw die graag bezig is, heel ondernemend is en al op zo een jonge leeftijd leerde zelfstandig te zijn. Ze wilde iets beginnen. Iets voor haar zelf, maar het moest ook nuttig zijn, voor zichzelf en voor anderen.

Het begin van ELANCE Academy was niet makkelijk. “Ik kreeg geen steun van de Gemeente Amsterdam bijvoorbeeld. Ik had ook nog helemaal geen netwerk in de stad. Dat had alles een stuk makkelijker gemaakt natuurlijk. Zonder netwerk is het vrijwel onmogelijk om echt voet aan de grond te krijgen. Je moet behoorlijk sterk in je schoenen staan, een sterke dosis motivatie met je meedragen, wil je iets bereiken.”

 

Goede partnerkeuze

Maar Aytun is een doorzetter, een streber. “Ik zie het eerder als een uitdaging als ik voor een moeilijke opgave sta. Dan denk ik ‘kom maar op’. Ik ga er echt voor en ik laat me niet zo makkelijk ontmoedigen.”

Het helpt volgens Aytun ook zeker als je een partner hebt die je altijd steunt en achter je staat. Ja, zeker ook als het niet altijd even makkelijk gaat. “Niet geheel onbelangrijk bij de keuze van je partner,” voegt Aytun er met een knipoog aan toe.

Trots

Terugkijkend op de afgelopen 10 jaar is Aytun vooral ontzettend trots. “We hebben dit toch maar mooi voor elkaar, met bloed zweet en tranen, maar het is gelukt!”

Met ELANCE Academy hoopt Aytun de meer dan 200 meiden die hier elk jaar binnenlopen te inspireren en te motiveren zich te blijven ontwikkelen, te blijven groeien en hen te steunen bij het vinden van een goede balans tussen werk/ school en privé. Maar ze hoopt ook dat ze, net als zij zelf en haar moeder, die stap durven nemen om voor zichzelf te kiezen. Positiviteit. Blijf dromen. Blijf geloven in jezelf, ook al lijken die dromen en ambities aanvankelijk onmogelijk. Wat Aytun jonge meiden nu wil meegeven, is precies datgene wat zij had willen horen toen ze zelf nog zo jong was: “Heb meer durf, heb meer lef. Go for it!”

Liefs,
Aytun Aydin

Let's connect!

  • LinkedIn - Grey Circle
MarloesNiemeijerFotografie-56.jpg
Schermafbeelding 2018-12-17 om 14.47.37.