Hester van Buren

Beroep

Voorzitter Raad van Bestuur Rochdale

Wat houdt jouw werk in?

Rochdale is een woningcorporatie die ervoor zorgt dat mensen met een laag inkomen kunnen wonen in Amsterdam, Zaanstad, Purmerend, Diemen en Landsmeer. Met betaalbare woningen van goede kwaliteit bieden wij ruim 80.000 bewoners een thuis.

 

En verder?

Verder heb ik ook nog een aantal nevenfuncties: ik ben voorzitter van de Raad van Toezicht van het Caland Lyceum en het Lumion College (scholen in Amsterdam Nieuw West), ik zit in de strategische adviesraad van TNO, en ik ben ambassadeur van stichting Buurtbemiddeling. En natuurlijk ben ik ook ambassadeur van ELANCE.

 

Hoe ben je daar terechtgekomen?

Mijn schoolcarrière is nogal een ingewikkelde. Het begon met de brugklas HAVO/VWO, maar dat ging niet goed (dat kwam ook omdat het thuis allemaal niet zo makkelijk was destijds). Toen ben ik naar de MAVO (VMBO-T) gegaan. Dat was eigenlijk heel goed voor mij (een wat kleinere school en meer controle). Daarna heb ik nog mijn HAVO afgerond. Daarna heb ik de lerarenopleiding Nederlands en Engels aan de Hogeschool van Amsterdam gedaan. En vervolgens heb ik, naast mijn werk, nog relevante opleidingen en leergangen gevolgd.

 

Reizen

Ik woonde in Friesland en wilde meer zien van de wereld. Ik was een zelfstandige dame en ook behoorlijk ondernemend. We hadden het thuis niet breed, dus moest ik zelf wel voor geld zorgen. Vanaf mijn 14de heb ik altijd bijbaantjes gehad, in de Horeca, in een dierenwinkel, noem maar op. Omdat ik graag naar het buitenland wilde (en geen geld had) heb ik een aanvraag voor een studiebeurs gedaan. Ik heb toen een studiebeurs gekregen voor een jaar als exchange student. Dus daar ging ik, op mijn 16e, naar Ecuador in Zuid-Amerika. Ik woonde daar bij een fantastisch gastgezin en haalde daar ook een middelbare schooldiploma (Colegio Aleman Humboldt). Ik wilde daar graag langer blijven en eigenlijk Zeebiologie gaan studeren, maar daar had ik helaas geen geld voor. Studeren in het buitenland was toen niet zo makkelijk.

 

Terug in Nederland, ging ik op kamers wonen in Sneek, waar ik nog de HAVO heb gedaan. Daarna verhuisde ik naar Amsterdam om de lerarenopleiding Nederlands/Engels te gaan doen. Dat kon dankzij een basisbeurs en bijbaantjes. De rest heb ik geleend. Mijn baan bij het toenmalig stadsdeel Westerpark had ik te danken aan mijn bijbaan en daar ben ik achteraf echt heel blij mee. Daarna ging ik als manager aan de slag bij een woningcorporatie. Vier jaar later werd ik daar directeur en daarna begon ik bij Rochdale als Bestuurder. Ik heb altijd met heel veel plezier heel hard gewerkt en merkte dat mijn inzet werd gewaardeerd. Ik creëerde zo mijn eigen kansen. Ik vind het belangrijk om maatschappelijk iets bij te dragen. Dat kan met mijn huidige baan en dat zie je ook terug in mijn nevenfuncties.

Moeder

Ik ontmoette mijn man toen ik 18 was. We wisten al heel vroeg dat wij samen oud wilden worden. Toen ik 25 was werd ons eerste kind geboren. Nu, 27 jaar later hebben we er vier (27, 25, 21 en 19 jaar), die inmiddels ook allemaal alweer het huis hebben verlaten. Ook zij gingen de wijde wereld in en hun passies achterna. Die variëren van junior dierverzorger in Dierenpark Amersfoort tot forensisch orthopedagoog.

 

Wat zou je als advies aan jonge meiden willen geven?

Volg vooral jouw passie. Iets doen waar jouw hart niet ligt, levert uiteindelijk weinig op.

Ik ben blij dat ik een rolmodel kan zijn voor volgende generaties. Ik heb dat toch gemist in mijn jeugd; iemand uit mijn directe omgeving aan wie ik advies kon vragen. Ik zie dat mijn kinderen heel anders opgroeien dan ik destijds en sommige skills dus automatisch meekrijgen.

Ook belangrijk: Doe iets naast je school of studie. Bijbanen of vrijwilligerswerk zijn heel goed om je kennis te vergroten en ervaring op te doen. Bovendien staat het ook heel goed op je CV!

JS_201509081017136484-X.jpg

“Als  jong meisje droomde ik er al van ooit de wereld te mogen verkennen. Dat was het enige wat ik wist. Wat ik wilde worden? Geen idee. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik wil worden.”