Ambassadeur Brigitte aan het woord

Bijgewerkt op: 4 jun. 2019

Op het eerste gezicht lijkt Brigitte een alledaagse student; Zij is jong, houdt van mode en spreekt af met vrienden en vriendinnen. Heel normaal leven voor een student, nietwaar? Nee dus, zo normaal is dat niet aangezien zij al lange tijd zorg draagt voor haar vader.


Haar vader heeft een posttraumatische-stressstoornis (PTSS), en Brigitte was al jaren zijn mantelzorger voordat zij dat überhaupt door had! Dat veranderde dus toen zij stage kwam lopen bij ELANCE Academy.


In een van de maandelijkse gesprekken die je als coach voert, kwam haar situatie naar voren. "Besef je dan wel dat dit jou een mantelzorger maakt," werd haar gevraagd. Toen pas viel het kwartje bij Brigitte, alle zorg die zij droeg voor haar vader is toch niet zo vanzelfsprekend als zij had gedacht.


In het begin had zij moeite met het feit dat zij een mantelzorger is. Iemand steunen doe je toch uit liefde? Dat zie je toch niet als een taak die uitgevoerd moet worden? Naar aanleiding van het gesprek is Brigitte gaan nadenken over haar situatie. Wat voor gevolgen heeft dit gehad voor haar verleden, heden en misschien wel haar toekomst? Zo woont Brigitte bijvoorbeeld nog thuis bij haar ouders. Als zij deze rol niet op zich genomen had, was zij misschien al jaren eerder uit huis gegaan.

‘Als mantelzorger offer je onbewust veel op om iemand te steunen’.

Toen Brigitte gevraagd werd of zij met haar inspirerende achtergrond als mantelzorger de rol als ambassadeur wilde vervullen, kon ze niet anders dan 'ja' zeggen.


Awareness creëren voor andere jonge mede-mantelzorgers, dat is iets waar zij zich graag voor inzet. Brigitte vind het van belang om vooral de jonge mantelzorgers van vandaag bewust te maken van de verantwoordelijkheid die zij op zich dragen.


Waar Brigitte zelf behoefte aan heeft als mantelzorger is vooral iemand die naar haar luistert. ‘Als jij hier zelf behoefte aan hebt, zorg dat je daar dus naar op zoek gaat. Praat eens met een vriend(in), of zet die stap en zoek een organisatie waar jij je thuis voelt’. Zelf had zij hier in het begin moeite mee, maar zodra zij door had dat het juist beter was om zich te uiten, is ze heel open geworden over haar situatie.


Wil jij net zoals Brigitte over die drempel heen stappen, en hierover praten? Stuur een mail naar info@elanceacademy.nl of kom een keer langs! 

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven