Ambassadeur Patricia aan het woord

Bijgewerkt op: 4 jun. 2019

Zaterdag 10 november was het de dag van de Mantelzorger. Daarom werkt ELANCE samen met Markant en stadsdeel West aan een project om meer bewustwording te creëren over (Jonge) Mantelzorgers. Woensdag 7 november gaf Markant een workshop waar onze ambassadeurs aanwezig waren. De komende weken zullen in het teken staan van (Jonge) Mantelzorgers zodat dit onderwerp meer onder de aandacht komt. Wij hebben een aantal ambassadeurs geïnterviewd en deze lichten wij uit.


Patricia is derdejaars student en loopt stage bij ELANCE Academy, in de functie van coach plus. Ook is zij ambassadrice voor het project over (Jonge) Mantelzorgers.

Patricia is zelf ook mantelzorgster geweest voor haar moeder en haar oma. Haar moeder had haar arm gebroken en heeft daardoor een frozen shoulder gekregen. Ze kon lange tijd haar arm niet gebruiken. Patricia heeft haar moeder verzorgd en geholpen bij de dagelijkse bezigheden. Ook heeft zij voor haar oma gezorgd toen zij in de laatste fase van dementie zat. Ze weet dus goed wat het is om een jonge mantelzorger te zijn en wat dit voor impact heeft op je leven. ‘’Het kan erg moeilijk en stressvol zijn’’, aldus Patricia.


Patricia is ambassadrice omdat ze het belangrijk vindt dat dit onderwerp bespreekbaar wordt en het taboe dat heerst te verminderen. Ze zou graag willen dat dit onderwerp meer gaat leven onder de bevolking.


De ambassadeurs gaan de komende weken langs bij verschillende organisaties en activiteiten in Amsterdam om te komen vertellen over jonge mantelzorgers en om meer bewustwording over dit onderwerp onder jongeren te creëren. In samenwerking met Markant en stadsdeel West heeft ELANCE een flyer gemaakt. Hierin staat veel informatie over mantelzorgers. Het doel van het project is om meer awareness te creëren over jonge mantelzorgers. Zo vertelde Patricia: ‘’Ook jonge mensen kunnen mantelzorger zijn. Het zijn niet alleen maar vrouwen van middelbare leeftijd die voor hun moeder zorgen. Er zijn zoveel mensen zie zorgtaken dragen voor anderen, ook veel jonge mensen die daarnaast een opleiding doen, werken en hun sociale leven willen bijhouden.’’


Haar ultieme tip voor andere jonge mantelzorgers:

‘’Praat erover en zoek hulp; deel je zorgen. Dit kan in je directe omgeving of bij organisaties, zoals Markant.’’


ELANCE brengt jonge mantelzorgers onder de aandacht omdat dit iets is wat veel voorkomt onder (jonge) meiden.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven