Ambassadeur Precilla aan het woord

Bijgewerkt op: 4 jun. 2019

Deze week staat de Jonge Mantelzorger centraal. Het doel van de samenwerking tussen ELANCE Academy en Markant is om meer bewustzijn te creëren rondom het soms behoorlijk zware leven van Jonge Mantelzorgers. Elke dag deze week laten we iemand over dit thema aan het woord. Vandaag: Precilla.


“Tijdens mijn stage werkte ik met mensen met een beperking. Na verloop van tijd ontdekte ik dat er in hun gedrag en manier van doen heel veel overeenkomsten waren met het gedrag van mijn vader,” vertelt ze. “Als kind merkte ik wel dat mijn ouders vaak ruzie hadden en dat het mijn moeder zo frustreerde dat mijn vader simpele dingen gewoon niet begreep, hij heeft een verstandelijke beperking. Met geld omgaan bijvoorbeeld, dat kan hij gewoon niet. Daar gingen de ruzies voornamelijk over. Mijn vader begreep dan totaal niet wat hij dan verkeerd deed. Door mijn stage begon ik mijn vaders situatie pas goed te begrijpen,” herinnert zij zich. Des te pijnlijker was het toen een collega ooit opmerkte dat ze vond dat mensen met een verstandelijke beperking nooit kinderen zouden moeten krijgen.


Inmiddels zijn Precilla’s ouders al een tijdje uit elkaar, maar vorig jaar kreeg haar broertje een psychose. Een nieuwe, zware periode brak aan. Precilla en haar moeder stonden er even helemaal alleen voor. Nu haar vader niet meer bij zijn gezin woonde, merkten zij dat het moeilijker was om hem bij de gezinssituatie te betrekken. Bovendien leek hij genoeg aan zijn hoofd te hebben; een ander huis, een nieuwe relatie, zijn gezin stond niet meer als vanzelfsprekend op de eerste plaats. Precilla en haar moeder probeerden hem er zo goed en kwaad als het kon bij te betrekken. Dat lukte maar half. Tijdens bezoeken aan de afdeling psychiatrie waar zij de situatie en behandeling van haar broertje bespraken, was hij weliswaar aanwezig, maar niet bepaald betrokken.  


“Het was echt even heel zwaar,” herinnert Precilla zich. De meest simpele en praktische dingen schoten erbij in, we vergaten bijvoorbeeld boodschappen te doen. “We aten heel slecht, er was niet genoeg eten in huis.” En dan was er natuurlijk nog gewoon school en werk. Haar moeder besefte na een tijd wel dat ze niet zo’n zwaar beroep kon doen op haar dochter. Gelukkig zagen beiden aan dat hulp vragen echt noodzakelijk was en die kwam ook meteen. Precilla ziet nu ook dat het echt belangrijk is hulp te durven vragen. Mensen denken het vaak zelf prima te redden, of ze schamen zich. Maar hier bleef het eigenlijk niet bij. Haar vriend, met wie zij al 5 jaar samen is, kampt al een paar jaar met een depressie. Deze zomer liet hij zich opnemen in een kliniek, maar inmiddels gaat het een stuk beter met hem.


Pas toen Precilla gevraagd werd om ambassadeur te worden voor ELANCE tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger, drong tot haar door dat ook zij een mantelzorger is. Met haar broertje gaat het al veel beter, hij startte dezelfde opleiding als zijn zus met wie het ook goed gaat. Ze wil binnenkort graag op zichzelf gaan wonen. Ze probeert beter op zichzelf te letten, beter te eten en voldoende te slapen. Ook nu het thuis een stuk beter gaat, zorgt ze ervoor ook af en toe tijd helemaal voor zichzelf uit te trekken door bijvoorbeeld leuke dingen te doen met haar vriend of vriendinnen.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven