#Interview: 'Ik heb echt grenzen verlegd!'

Bijgewerkt op: 21 apr. 2021

We deelden hier al over de lancering van ons nieuwe Strong Girls Go-programma. Tijd voor een terugblik met een van de koppels die het traject volgde: Powervrouw Diane Confurius (zij is 45 jaar, Data Scientist en labour market expert) en oud-ELANCE teamcoach Olesia Nemisj (zij is 35 jaar en afgestudeerd sociaal werker).


Jullie hebben het Strong Girls Go-traject gevolgd, hadden jullie van tevoren verwachtingen?  Olesia: Ik heb gekozen mee te doen met het programma omdat ik tijdens de laatste fase van mijn studie tegen een aantal dingen aanliep. Zes jaar geleden ben ik vanuit Oekraïne naar Nederland geëmigreerd en hier de arbeidsmarkt betreden is nieuw voor mij. Waar begin ik? Hoe presenteer ik mezelf? Het leek me fijn om met iemand met veel ervaring het werkveld te verkennen. Ik had niet echt verwachtingen maar ging het traject open en nieuwsgierig aan. Diane: Ik denk dat je indirecte verwachting was: een serieuze stap kunnen zetten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is ook waar we echt concreet mee aan de slag zijn gegaan.

Olesia, heb je iets geleerd van de online training? En waren de meetings met Diane een goede aanvulling hierop? Tijdens de onlinetraining heb ik veel zelfonderzoek gedaan, dat was interessant en soms ook confronterend. Het was fijn om de training samen met een stel andere meiden te volgen: er was veel herkenning onderling. De module rond de vraag ‘wanneer voel jij je waardevol?’ vond ik erg leerzaam. Ik werd me nog bewuster van mijn onzekerheden en valkuilen. Hier gingen we ook mee aan de slag tijdens de training: welke belemmeringen staan me in de weg mijn doelen te bereiken? Mijn gesprekken met Diane sloten hier heel goed bij aan. De rol van Diane was die van activator: ze stelde me vanaf het begin op mijn gemak. Ze kan goed luisteren en vragen stellen en gaf me veel concrete tools en opdrachten.

Diane, waarom heb je ervoor gekozen dit traject aan te gaan? Hoe vond je het om coach te zijn van een jonge vrouw?  Ik ben nu al een tijdje verbonden aan ELANCE, via mijn vrijwilligersfunctie bij vrouwennetwerk Zonta aan Zee. Ik werk als dataspecialist en het is al langer mijn droom om mijn expertise en kennis in te zetten om andere hoogopgeleide vrouwen hulp te bieden tijdens hun (eerste) stappen op de arbeidsmarkt. Toen ik hoorde over het Strong Girls Go-programma van ELANCE dacht ik: dit is mijn kans om dat te doen. Ik vind het mooi wat Olesia zegt over de rol van activator: voor mij was dat ook de sleutel van dit begeleidingstraject, ik was er om haar te ondersteunen. Zij was en bleef de bestuurder van de auto, ik was medepassagier. Want zij weet uiteindelijk zelf het beste wat voor haar werkt. Dat betekent niet dat ik geen hulp kan bieden: wanneer Olesia een blokkade tegenkwam onderweg, gaf ik aanwijzingen om een nieuwe weg te proberen.

Waar hebben jullie aan gewerkt tijdens jullie afspraken? Olesia: Ik vind het moeilijk mezelf te verkopen, terwijl het tijdens een solliciatieproces wel handig is als je dat kunt. Ik vond het bijvoorbeeld al moeilijk de vraag 'waar ben ik goed in?' te beantwoorden. Mijn CV was ook heel bescheiden en kaal. Diane probeerde echt mijn kwaliteiten naar boven te halen en me vooral in te laten zien dat ik het goed doe en dat zelf ook mag voelen én uitstralen. Diane: Om meer zelfvertrouwen te krijgen moet je echt met de kern aan de slag. Olesia is een boek, maar om te begrijpen waar de hoofdstukken over gaan, heb je vertrouwen nodig. Toen dat wederzijdse vertrouwen er was, ging ze open. En toen heb ik geprobeerd Olesia in te laten zien hoe uniek ze is, hoeveel talenten ze heeft en hoeveel ze te bieden heeft. Het is zo mooi om te zien hoe ze eigenlijk zo snel meer op zichzelf ging vertrouwen en meer in zichzelf ging geloven.

Kunnen jullie een hoogtepunt noemen in jullie contact?  Diane: Ik vond het heel bijzonder dat Olesia na 5 weken begeleiding zei: ik ga nu een open sollicitatiebrief schrijven naar een instelling die ik tof vind. En in die brief schuwde ze de emoties niet. Toen werd ze teruggebeld door de instelling – en dat word je natuurlijk alleen als ze iets in je zien. Olesia: Voor mij was dat ook zeker een hoogtepunt. Inmiddels heb ik ook nog andere sollicitatiegesprekken gehad en voel ik me zoveel zekerder. Na het behalen van mijn diploma was ik de rode draad even kwijt: ik wist niet precies wat ik wilde. Ik had veel ambities, vond veel functies ‘wel leuk’, maar wist niet wat ik nu écht wilde. Dat is nu veel duidelijker. Ik weet wie ik ben en wat ik wil. Ik kan wel zeggen dat er echt grenzen verlegd zijn tijdens dit traject.

Diane, hoe kijk jij terug op het Strong Girls Go-programma?? Hoe was het om een jonge vrouw te begeleiden? Het was eigenlijk alsof ik mijn ‘jongere ik’ heb begeleid. Ook ik kwam als jonge, hoogopgeleide vrouw met veel ambities aan in Nederland. En moest echt mijn eigen plek ontdekken en claimen op de arbeidsmarkt. De worsteling die ik toen ervoer, zag ik ook bij Olesia terug. Door haar te begeleiden heb ik ook meer over mezelf geleerd. Olesia heeft me ook laten inzien dat hulp vragen belangrijk is. Dat kon ik vroeger niet, terwijl ik nu denk: je kunt niet alles op eigen kracht doen. Je hebt anderen nodig en het is fijn om niet overal alleen voor te staan. Ik kijk met een goed gevoel terug op ons traject samen. Ik denk dat een succesvolle factor van dit programma is dat je niet alleen je kennis deelt als Powervrouw, maar iemand ook cultureel en emotioneel kunt begeleiden. Goede matching is ontzettend belangrijk en wij waren zeker een goede match!


299 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven