#Interview: Gastles week van de Jonge Mantelzorger 2020

Bijgewerkt op: 21 apr. 2021

Van 1 tot 7 juni 2020 is de Week van de Jonge Mantelzorger. Hier staan we bij ELANCE ieder jaar bij stil. Veel jongeren dragen zorg voor een naaste die (chronisch) ziek of anderszins hulpbehoevend is, zo ook coaches of meiden van ELANCE. Dit kan veel energie en tijd vergen waardoor zij minder tijd hebben voor school, studie en vrije tijdsbestedingen. Wij vinden het belangrijk meer bewustwording te creëren, Jonge Mantelzorgers te herkennen én erkennen en begeleiding en ondersteuning op maat te bieden.Voorgaande jaren organiseerden we evenementen met samenwerkingspartners Markant en MEE Amstel en Zaan. Vanwege de coronacrisis verzorgden zij een online gastles 'Zie je mij?' voor onze coaches. Deze is ontwikkeld door fotograaf Vera Duivenvoorden.


Teamcoach Daniëlle vertelt hierover: 'De gastles was ontzettend leerzaam en inspirerend. We leerden meer over wat een Jonge Mantelzorger precies is, welke signalen je kunt herkennen als zorgprofessional en hoe je hierop in kunt spelen. Veel jongeren hebben helemaal niet door dat ze Jonge Mantelzorger zijn (geweest), omdat het voor hen vanzelfsprekend is voor een zieke ouder of andere naaste te zorgen. Dat kwam erg binnen bij mij; ik heb namelijk een vriendin die ook zorg draagt voor haar vader. En ik merk hoe groot de impact hiervan is op haar leven.


De gastles was interactief opgebouwd, dat werkte goed. Zo was er een ervaringsdeskundige aanwezig en wij konden haar vragen stellen. Een eye-opener was dat ze ook vertelde over de positieve kanten aan mantelzorger zijn. Meestal gaat het alleen over hoe zwaar het is. Zij vertelde bijvoorbeeld dat ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft ontwikkeld door mantelzorger te zijn, waardoor ze in bepaalde opzichten voorloopt op haar leeftijdsgenoten. Ook gingen we in kleine groepjes aan het werk en leerden hoe we signalen kunnen herkennen die duiden op mantelzorgen bij jongeren. Zoals extreem vermoeid zijn, jezelf wegcijferen, emoties niet herkennen, nauwelijks toekomen aan huiswerk, geen vrienden meenemen naar huis. Ook kregen we tips hoe we iemand die Jonge Mantelzorger is kunnen begeleiden zoals veel ruimte geven om stoom af te blazen en genoeg afleiding bieden. Het was fijn om concrete tips en tricks te krijgen. De gastles heeft veel bewustwording gecreëerd bij mij.'
80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven