Grace


Mijn naam is Grace en ik ben 24 jaar oud. Ik studeer Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en zit in mijn vierde jaar. Sinds december loop ik stage bij ELANCE Academy in Den Haag waar ik tot nu toe voornamelijk PA-taken heb gedaan. Vanaf deze maand zal ik te werk gaan als coach plus.  


Elk meisje verdient een kans

Elance Academy spreekt mij erg aan, omdat deze organisatie zich inzet voor alle tienermeiden die wat ondersteuning zouden willen. De persoonlijke situatie van het meisje hoeft nog niet eens alarmerend te zijn. Juist door een meisje dan al te koppelen aan een coach, kunnen er veel problemen worden voorkomen. ELANCE streeft ernaar om meiden en jonge vrouwen met elkaar te verbinden en ondersteunt hen om de best mogelijke versie van zichzelf te kunnen worden. Dit sluit aan bij mijn eigen visie. Elk meisje moet namelijk de kans krijgen om haar talenten te kunnen ontwikkelen en een sterke inspirerende vrouw te kunnen worden!


Endometriose

Vier jaar geleden kwam ik vanuit Suriname naar Nederland om te studeren. Na een half jaar in Nederland kwam ik er, na veel ziekenhuisbezoeken, achter dat ik endometriose heb. Dit is een chronische ziekte waarbij weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies, buiten de baarmoederholte komt. Deze verklevingen kunnen zich gaan nestelen op/in andere organen. Door deze chronische aandoening moet ik altijd hormonen en vaak ook pijnstillers slikken. Heftige pijn, vermoeidheid en misselijkheid zijn vaak gevolgen van de endometriose; dit is iets waar ik steeds beter mee leer leven. De ene keer is deze pijn dragelijk, maar soms kan het weer heel heftig zijn. Dit kan per dag verschillen en soms zelfs per uur.


Voeding & Rust

Hoewel de pijn nooit helemaal weg zal gaan, leer ik wel steeds meer hoe ik mijn levensstijl aan mijn conditie kan aanpassen. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Ik leer zodoende steeds meer over welke voeding de pijn triggert, maar ook welke voeding juist helpt. Ook het regelmatig nemen van rust kan soms helpen de pijn deels te verminderen. Het daadwerkelijk regelmatig nemen van rust is voor mij nog steeds een grote uitdaging.

Bij meisjes en vrouwen die kampen met endometriose is het niet altijd vanzelfsprekend of je wel op natuurlijke wijze kinderen kan krijgen. Dit is per vrouw verschillend en afhankelijk van een heleboel factoren. Ik zelf blijf de goede moed houden dat het wel lukt!


New York

Voordat ik naar Nederland kwam, heb ik een half jaar vrijwilligerswerk gedaan in New York in The Bronx. Ik werkte voornamelijk met kinderen en tieners en heb veel ellende gezien. Toen ik dit zag, wist ik het zeker; ik wil mensen (tieners) helpen en ondersteunen. Je zit als tiener met zoveel dingen in je hoofd en je maakt zoveel mee. Het is heel moeilijk in sommige culturen of gezinnen om serieus genomen te worden. In je puberteit wordt er namelijk veel van je verwacht en moet je vaak belangrijke keuzes maken die van invloed kunnen zijn op de rest van je leven. Als je met niemand kan praten, is de kans groter dat je keuzes maakt waar je later wellicht spijt van kan krijgen. Ik heb het gevoel dat tieners niet serieus genoeg worden genomen. Vanuit mijn eigen verhaal weet ik dat je je soms eenzaam kan voelen. Ik vind het geweldig dat er dan iemand is die je wil en kan begrijpen. Iemand die er voor je is en die niks raar vindt. Het is naar mijn mening heel goed dat meiden weten dat ze er niet alleen voor staan.


Suriname

In dezelfde tijd dat ik te horen kreeg dat ik endometriose had, werd ook mijn vader ernstig ziek. Ik legde mijn volledige focus op dat moment op school, omdat ik het gevoel had dat dat het enige was waar ik nog controle over had. Nu, een aantal jaar verder, heb ik geleerd dat het belangrijk is om alles in je leven een plekje te geven om zo een betere balans te kunnen vinden. Ik ben nog steeds erg ambitieus en ik wil na mijn opleiding graag verder studeren. Uiteindelijk is het mijn droom om terug te gaan naar Suriname om daar maatschappelijk werk te doen. Ik wil mij dan gaan richten op dezelfde doelgroep als waar ELANCE Academy mee werkt: meiden tussen de 10 en 27 jaar.

Er heersen in Suriname nog veel taboes. Het is in Nederland relatief makkelijker om hulp te kunnen krijgen dan in Suriname: er zijn zoveel organisaties waar je bij terecht kan. Ik hoop dat ik mijn steentje bij kan dragen en tieners en jong volwassenen in Suriname gepaste hulp kan bieden.


Geluk

Ondanks de soms moeilijke dagen, leer ik veel van alle ervaringen in mijn leven en ben ik hierdoor het leven juist meer gaan waarderen. Zo heb ik geleerd om mijn geluk te halen uit kleine momenten. Als het goed gaat met mij, met mijn vader, of iemand anders kan ik hier extra van genieten. Ik geloof dat deze mooie momenten er ook voor zorgen dat je het leven blijft zien als iets heel moois.

Het is ook goed om soms stil te staan bij je pijn en verdriet, laat deze gevoelens vooral toe. Maar wees je ook bewust van alles wat je wel hebt en neem de tijd om leuke en ontspannende dingen te doen. Ik probeer nu bewust elke dag tijd voor mezelf te maken, zodat ik midden in de drukte ook bewust aandacht aan mijzelf geef. Vaak hebben wij mensen de neiging om andermans behoefte boven die van onszelf te plaatsen. Toch is het erg belangrijk dat je jezelf niet vergeet, jij doet er ook toe! Soms lijkt het makkelijker om je te isoleren.

Iedereen maakt in zijn of haar leven situaties mee die moeilijk kunnen zijn. Wat ik hierdoor heb geleerd is dat het belangrijk is om te investeren in vrienden die voor jou klaarstaan, in zowel de goede, als de minder goede tijden. Zelf haal ik veel kracht uit de mooie momenten die ik samen beleef met mijn vrienden en familie. Door al deze ervaringen ben ik heel erg gegroeid als persoon en kan ik goed naar de verhalen van andere luisteren en mij meer inleven in deze personen.


Nobody is perfect!

Dus vergeet niet: je bent maar een mens en je hoeft zeker niet alles te kunnen. Accepteer je imperfecties en wees niet te hard voor jezelf en geniet vooral van alle mooie dingen, hoe klein ook, die dit leven te bieden heeft en de mooie mensen om je heen! Let nothing and nobody stop you from following your dreams!

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven