#Interview: Het verhaal van Yasmin

Bijgewerkt op: 4 mei 2021
Yasmin (16) vluchtte vier jaar geleden met haar familie uit Syrië. Alles in Nederland was nieuw voor haar: de taal, de cultuur en de omgeving. Een lange tijd vond ze het moeilijk om haar plekje te vinden, tot ze terechtkwam bij Elance Academy in Amsterdam.

‘’Vier jaar geleden vluchtten mijn familie en ik uit Syrië. Ik was toen twaalf jaar. Er was al twee jaar een oorlog in onze stad. Mijn broers, zussen en ik waren allemaal nog erg jong. Het werd steeds moeilijker om in Syrië te blijven. We hadden bijvoorbeeld geen elektriciteit en water meer. De oorlog had ons ook erg bang gemaakt en we wisten dat we niet veilig waren. Er kon iedere seconde een bom ontploffen. We wisten dat wij weg moesten uit Syrië om een betere toekomst te kunnen hebben.’’


Verhuizen

‘’Toen onze stad gebombardeerd werd door vuurbommen, besloten wij te vluchten. Hierbij kwamen duizend mensen om het leven binnen twee dagen. Ik woonde in een best wel kleine stad, dus duizend mensen is natuurlijk ongelooflijk veel. We vluchtten als eerst naar Libanon. Hier waren de leefomstandigheden helaas ook niet ideaal, waardoor we ervoor kozen om naar Egypte te gaan. Maar ook hier zagen mijn ouders geen goede toekomst voor ons in. We vertrokken nogmaals, nu naar Turkije. Dit was echt een prachtig land, maar helaas ook erg duur. Mijn ouders konden de scholen en huizen niet betalen. Zij wilden natuurlijk ook een plek waar wij als gezin konden blijven en hun kinderen konden studeren, dus het zag er naar uit dat we weer weggingen. Mijn vader wilde graag naar Europa. Europa was een eigenlijk onze laatste hoop. Met een boot vertrok hij naar Nederland, terwijl wij een jaar op hem bleven wachten in Turkije. Toen we eindelijk het nieuws kregen dat hij een visum voor ons had geregeld, vertrokken wij ook naar Nederland.’’


Nieuw

‘’Alles aan Nederland was natuurlijk hartstikke nieuw voor mij: een nieuwe taal, nieuwe mensen en een nieuwe omgeving. Ik was dan ook heel benieuwd naar alles. Het is heel moeilijk geweest om te wennen, omdat we nog geen eigen plekje hadden. We moesten als eerst naar een vluchtelingenkamp. Hier had ik het heel erg naar m’n zin. Het was niet in de stad, maar op een afgelegen plek in een mooie omgeving. In het kamp heb ik veel vriendinnen gemaakt. Mensen hebben misschien een ander idee bij een vluchtelingenkamp, maar het was echt heel prettig wonen. We bleven hier ongeveer zes maanden, tot we een huis in Amsterdam kregen. Mijn leven stond weer volledig op z’n kop: ik mocht weer beginnen op een nieuwe school met nieuwe mensen, in een nieuwe stad.’’


Elance Academy

‘’Ik was nieuw in Amsterdam en ik vond het best spannend op school. Ik kwam op een kleine school terecht en ik wilde graag nieuwe vriendinnen maken, want ik kende nog niemand in Amsterdam. Van Amsterdam zelf wist ik ook niks. Dit was best eng. In een gesprek bij de GGD gaf ik aan dat ik meer over Amsterdam wilde ontdekken en zo kwam ik terecht bij Elance Academy. Hier leerde ik mijn coach Iris kennen. Zij heeft me heel erg geholpen met het verbeteren van mijn Nederlands. Ook heb ik meer geleerd over de Nederlandse cultuur. Zo zijn we samen bijvoorbeeld naar een koeienboer geweest. Zulke dingen waren voor mij natuurlijk heel nieuw en raar, haha. Ik heb gelukkig ook heel veel vriendinnen kunnen maken.’’


Toekomst

‘’Ik zie Syrië nog steeds als mijn land en ik mis het ook heel erg. Vooral mijn familieleden en vriendinnen mis ik enorm. Ik spreek ze gelukkig nog wel regelmatig. Het duurde even, maar ik begin me steeds meer thuis te voelen in Nederland. Het leren van een nieuwe taal vond ik het moeilijkst, maar daar gaat het gelukkig ook steeds beter mee. In de toekomst hoop ik ook nieuwe meisjes te kunnen helpen als coach bij Elance. Zo hoop ik anderen te kunnen helpen, vooral omdat ik natuurlijk als geen ander weet hoe het is om nieuw te zijn.’’

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven