#ELANCE10: interview met Inge & Sammi

Bijgewerkt op: 21 apr. 2021

Ter ere van ons jubileumjaar plaatsten we meerdere interviews met vrouwen die ons inspireren. In de 10 jaar dat ELANCE Academy bestaat, is er natuurlijk het een en ander veranderd. Iemand die al vanaf het begin een belangrijke rol speelt in onze organisatie is projectcoördinator Inge.  Het leek ons leuk om haar te laten interviewen door iemand die relatief kort in dienst is bij ons: Sammi. Zij liep jaren geleden stage bij ELANCE en werkt nu ook als projectcoördinator. Hoe ervaren zij het werken bij ELANCE, wat zijn hun overeenkomsten en verschillen en wat zijn hun toekomstdromen voor onze organisatie? Hoi Inge, kun je iets meer vertellen over jouw werkzaamheden bij ELANCE Academy? Inge: Ik ben projectmanager en projectcoördinator bij stadsdeel Amsterdam-Noord en ik ben chef uitvoering zoals ik dat zelf noem. Alles wat te maken heeft met de uitvoering valt onder mijn verantwoordelijkheid. Aan de ene kant betekent het dat we voldoende meiden moeten werven die aan onze trajecten kunnen meedoen, aan de andere kant hebben we natuurlijk ook studenten nodig die opgeleid moeten worden om de meiden te kunnen begeleiden en het coachingstraject uiteindelijk tot een goed einde brengen. Wil jij ook iets vertellen over hoe jij jouw functie beleeft? 

Sammi: Wat ik zo leuk vind aan het werken als projectcoördinator is dat mijn werk heel divers is. Het begeleiden van coaches, organiseren van bijeenkomsten op kantoor en in gesprek met de gemeente vallen allemaal onder mijn werkzaamheden. Daarnaast vind ik het mooi dat ik mij elke dag opnieuw in kan zetten voor een organisatie waar ik erg in geloof.


En Inge, heb je de organisatie zien veranderen en zo ja: op welke manier dan? Inge: Ja, ELANCE is onwijs ontwikkeld door de jaren heen! We begonnen tien jaar geleden als kleine organisatie met maar 25 meisjes die gecoacht werden. Sindsdien zijn we enorm gegroeid, we maken ieder jaar wel een professionaliseringsslag. Aytun (Aytun Aydin, directeur van ELANCE red.) zei laatst heel mooi: "Als organisatie zitten we nu in de kleuterfase, we kunnen al lopen, maar we hebben nog veel uitdagingen aan te gaan. Vooral in de groei ligt een uitdaging, we willen bijvoorbeeld nog veel meer steden veroveren. Maar goed, inmiddels hebben we al meer dan 1000 meisjes gecoacht en zijn we uitgebreid naar Den Haag, dus we kunnen wel zeggen dat het de goede kant op gaat. Uiteindelijk groeit ELANCE vast uit tot een mooie, sterke volwassen dame." 

Sammi:  Grappig, ik ben drie jaar geleden als stagiaire begonnen bij ELANCE en nu vanaf september weer teruggekomen. Toen ik terugkwam ervoer ik een enorme groei. Een nieuw mega groot kantoorpand, een strakke website, alles is veel digitaler, er worden allerlei gave events georganiseerd, er zijn mooie samenwerkingen en het aantal gemotiveerde coaches die zich inzetten voor ELANCE is ook onwijs gegroeid. Hoe vind je het eigenlijk om te werken bij ELANCE? Inge: Voor mij komt bij het werken bij ELANCE eigenlijk alles wel een beetje samen. De rode draad in mijn leven is regie nemen, als mens, maar zeker ook als vrouw. Onafhankelijk zijn en voor jezelf opkomen is zo belangrijk, dat stimuleren we natuurlijk ook heel erg bij onze meisjes. Ik vind het zo goed dat we hier echt werken aan de preventieve kant. Daardoor kun je makkelijker dingen in de kern aanpakken. Meiden krijgen niet meteen een stempel. En voor mezelf blijft ELANCE ook een uitdagende werkplek, ieder jaar veranderen er weer dingen en blijf ik dus ook door leren en ontwikkelen. 

Sammi: Hier sluit ik me graag bij aan. Ik vind onze stichting heel erg ‘van nu’, waardoor we volgens mij echt een frisse wind in het preventief maatschappelijk werk zijn. Er is altijd ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling, dit zorgt ervoor dat ik als werknemer ook scherp blijf.

Wat hoop je nog dat we gaan bereiken, heb je een toekomstvisie voor onze organisatie? Inge: Ik hoop echt dat we een landelijke dekking gaan krijgen, ik gun iedere stad en ieder dorp een ELANCE vestiging. Omdat ik geloof dat er veel meiden zijn die de coaching die onze organisatie biedt nodig hebben in hun ontwikkeling. Zo’n grote zus en rolmodel kan net het verschil maken in een kwetsbare periode van een meisje of jonge vrouw.

En wat hoop jij nog voor jezelf te kunnen bereiken binnen ELANCE - en daarbuiten?

Inge: Ik vind het ook erg leuk om studenten te begeleiden tot ervaringsprofessional en ik hoop eigenlijk dat ik hier nog meer mee kan gaan doen. Ik zou heel graag willen dat we een opleidingsacademie worden. En waar we topcoaches intern kunnen opleiden zodat zij straks door het hele land - en misschien zelfs internationaal - ELANCEvestigingen kunnen opzetten. En jij dan?

Sammi: Binnen ELANCE hoop ik te kunnen groeien in mijn rol als projectcoördinator en ook echt nog een steentje bijdragen aan het programma van ELANCE. Bijvoorbeeld een verbeterslag of een toevoeging, hoe of wat dat weet ik nog niet precies. Buiten ELANCE zou ik graag in de toekomst iets doen met maatschappelijk werk in het buitenland, bijvoorbeeld in Marokko, waar ik een half jaar heb gewoond tijdens mijn opleiding. Of Nigeria, het land waar mijn vader vandaan komt. Hoe vind je dat het anno 2020 gesteld is met feminisme, emancipatie en hoe vind je dat wij hierin een rol kunnen spelen? Inge: Ik vind dat erg wisselend. Ik kom meiden tegen die heel goed voor zichzelf kunnen zorgen, een eigen visie hebben en hun dromen en doelen najagen. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat de nieuwe feministische golf echt nodig is, omdat we helaas ook veel meiden zien die niet in zichzelf geloven en hun geluk laten afhangen van hun partner en dat vind ik heel erg. Want als die partner wegvalt zie je vaak dat deze jonge vrouwen niet onafhankelijk zijn en niet goed voor zichzelf kunnen zorgen - zowel emotioneel, fysiek als financieel. Qua emancipatie is er ook nog veel werk te verzetten. Er bestaat nog steeds een loonkloof tussen mannen en vrouwen en het grootste gedeelte van de huishoudelijke taken ligt nog steeds bij vrouwen binnen het gezin. Er is dus nog veel werk aan de winkel, het positieve hieraan is, is dat wij hierdoor voorlopig nog wel een groot bestaansrecht hebben haha. 

Sammi: Voor mijn gevoel is er de afgelopen jaren veel meer licht gaan schijnen op deze onderwerpen, onder andere door sociale media waar veel jonge feministen zich uitspreken. Maar in de praktijk mag er in mijn ogen nog veel verbeteren. Als ELANCE kunnen wij daarin gelukkig een rol spelen door meisjes op te leiden tot sterke, onafhankelijke jonge vrouwen en hun te stimuleren om dit door te geven aan anderen in hun omgeving.


Explore, Share, Act!

245 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven