#Interview: Hoofdredacteur LINDA.meiden Yeliz Çiçek

Bijgewerkt op: 10 jun. 2021

Yeliz Çiçek, begonnen als stagiaire bij Marie Claire, is inmiddels een bekend figuur in de mediawereld. Sinds dit jaar is zij hoofdredacteur van de LINDA.meiden en onze coachee Nouhayla mocht haar interviewen. Nouhayla is geïnteresseerd in journalistiek en interviewen dus dit was voor haar de uitgelezen kans om dat in de praktijk te brengen. Ze vond het erg leuk en leerzaam om te doen! Vrijdag 11 juni is het ELANCE Festival en tevens de aftrap van #jijstaatnietalleen onder het motto #elancestaatnaastje. Yeliz Çiçek is de host van het ELANCE Festival!


Hoe ben je bij LINDA.meiden als hoofdredacteur terechtgekomen?

Ik werk al acht jaar in de media en ik ben echt een bekende in de tijdschriftenwereld. Dus ik ben begonnen bij Marie Claire als stagiaire en daar is mijn carrière begonnen. Bij Marie Claire werkte ik als online

redacteur/redactie, assistent/beeld en redacteur/print. Uiteindelijk ben ik naar Vogue gegaan, daar ben ik een tijdje als contributing editor geweest. En nu dus hoofdredacteur bij LINDA.meiden sinds dit jaar.


Wat vind je zo leuk aan deze baan?

Hoofdredacteurschap is gewoon een hele mooie baan. Als hoofdredacteur wil je graag verhalen vertellen, een bepaalde groep mensen een stem geven en hen erbij betrekken. Als hoofdredacteur heb je de positie om dat te doen. Dus hoe mooi is het dat je elke maand of zelfs elke dag, heel veel meiden kan bereiken. Dat vind ik het allermooiste, als ik iets belangrijks vind heb ik mijn platform om daar iets mee te doen.

Wilde je van jongs af aan al aan de slag in de mediawereld? Ik denk van wel. Ik zat al vroeg in het schoolkrantje en ik kocht van mijn zakgeld tijdschriften. Vaak kocht ik de ELLE en de Vogue maar ook Nederlandse magazines, daar scheurde ik dan uit en maakte ik zelf collages van of ik scheurde het uit en schreef er allemaal dingen bij. Dus ja, als ik nu terugkijk was het wel logisch dat ik in de media zou gaan werken. Maar ik heb wel andere dingen geprobeerd hoor, ik ben bijvoorbeeld eerst

rechten gaan studeren omdat ik dacht “ja, ik moet toch advocaat worden want daar kan ik veel geld mee verdienen.” en toen dacht ik "nee ik moet toch doen waar m’n hart ligt." Het pad was niet heel lineair, nee.

Wat doe je nog meer, naast je werk?

Ik ben spreker en ik host evenementen rondom empowerment. Daarom vind ik het ook heel leuk om op netwerkborrels aanwezig te zijn en vrouwen die ik nog niet ken te spreken en te leren kennen. Ik ga ook graag naar bijvoorbeeld de opening van een nieuwe tentoonstelling of cultureel huis. Je zou kunnen zeggen dat is werk, maar voor mij is dat geen werk ik vind het gewoon echt heel leuk om te doen. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en verhalen te horen, dat inspireert mij dan ook weer. Dus ik ben daar naast mijn werk ook veel mee bezig.

Je haalt daar dus echt je plezier uit?

Ja, echt heel erg, mijn baan is ook gewoon echt heel erg wie ik ben. Hoofdredacteur (dat zeggen we wel eens) ben je eigenlijk gewoon altijd. Dus dat ben ik ook gewoon in het weekend. Het is niet zo dat ik zeg; “ja dat is m’n baan en thuis ben ik heel wat anders”. Hoofdredacteur zijn is als je het mij vraagt ook heel erg weten wat er speelt in de maatschappij of met andere vrouwen. Je moet het leuk vinden om mensen een platform te geven, je moet het gewoon in je hebben.

En wat zijn jouw hoogtepunten van de afgelopen acht jaar?

Nou dat waren er wel een paar. Ik heb een persoonlijk stuk over discriminatie op de werkvloer geschreven voor Glamour en die is uiteindelijk ook in het AD geplaatst! Daar heb ik zoveel reacties op gekregen, echt niet normaal. Ik was zelfs bij FunX eventjes in de podcast te horen. En ik kreeg ook echt hartverwarmende reacties van mensen.

Dat had je van tevoren zeker niet verwacht?

Nee. Tuurlijk, ik was wel gewend om enigszins reactie te krijgen maar met dat stuk kreeg ik echt mensen die hele mails gingen schrijven met “het raakte me zo” en “zo voelde ik me altijd”. Je ziet heel veel nieuwsberichten over discriminatie op de werkvloer en ik vertelde vanuit mijn eigen ervaring hoe dat voelt. Dus dan komt het natuurlijk veel dichterbij. Ander verhaal, ik was een tijdje reisjournalist bij Marie Claire en dat was ook echt waanzinnig! We hebben de mooiste plekken op aarde gezien en overal waar we kwamen werd de rode loper als het ware voor ons uitgerold. Dat zijn wel dingen waarvan ik denk “wow dat is wel echt heel bijzonder”.

Heb jij zelf ook een powervrouw, een vrouw waar je tegenop kijkt, die jou inspireert?

Ja, ik vind heel veel vrouwen inspirerend! Ik vind bijvoorbeeld Michelle Obama echt een prachtige spreker! Hoe ze spreekt, hoe ze haar stem gebruikt, hoe ze pauzes neemt, ik vind dat echt heel inspirerend. Ik vind de verandering die zakenvrouw Victoria Beckham heeft doorgemaakt ook wel inspirerend. Hoe zij begon als een soort platte entertainer, een beetje platte muziek en korte jurkjes en dat iedereen dacht; “ wow, wie is dat?" en nu heeft ze een heel mode imperium en beeldschone kleding, ze is een echte ontwerper geworden. Hoe ze dat heeft uitgebouwd en die personal branding die ze heeft gedaan, dat vind ik heel bijzonder om te zien.

En wat zou jij aan de meiden van ELANCE willen meegeven?

Het is eigenlijk heel cliché maar ik geloof er wel echt in, namelijk; “geloof in je zelf, jij kan dit en twijfel niet aan jezelf” dat zorgt ook voor meer positieve energie en dat doet daadwerkelijk iets met je. Het is echt heel belangrijk. De woorden die je uitspreekt en de gedachtes die je hebt, doen echt wat met hoe je je voelt, bijvoorbeeld dat je productiever bent of dat je eerder op iemand afstapt. Dus alles wat je tegen jezelf zegt en waar je echt in gelooft, dat zorgt er ook voor dat dat uit gaat komen want je gaat je ernaar gedragen. Iedereen heeft verschillende en fantastische kwaliteiten, dus die heb jij ook in je, het is gewoon even ontdekken welke dat zijn en daarvoor moet je wel echt in je zelf geloven!


Past goed bij Elance! Zou je dat advies ook aan je jongere zelf geven?

Ja, ik twijfelde vroeger best veel, ook in mijn jongere jaren. Over "kom ik er wel tussen in de mediawereld?" Want ik had toch een andere achtergrond, ik kwam in de media en daar werkte heel veel mensen die elkaar al kenden. Ook heel veel mensen uit omgeving Hilversum en Amsterdam en ik kwam helemaal uit Nijmegen. uit een achterstandswijk. Dus ik dacht op een hele andere manier, ik had die netwerken niet. Dat wil niet zeggen dat je meer obstakels moet overwinnen maar ik denk wel dat je op het moment dat je denkt “ik kan dit ook” “ik kan daar ook komen” dat dat dan ook echt gaat gebeuren. Dus zeker, ik twijfelde ook, maar dat is oké je mag in je jongere jaren natuurlijk een beetje twijfelen.

Heb je tips om minder te twijfelen aan jezelf?

Ja, elke week opschrijven waar je trots of dankbaar voor bent die week. En als je niet trots bent, opschrijven wat je voor de volgende week beter kan doen of wilt behalen. Hierdoor leer je ook de kleine dingen in het leven te waarderen. Als je vroeg opstaat om koffie te zetten voor je buurvrouw, dan heb je misschien wel een heel groot empathisch vermogen, daar mag je trots op zijn. Dat is namelijk ook super waardevol voor in de zakenwereld.

En waar ben jij het meest trots?

Ik denk dat ik door de verschillende verhalen die ik vertel op de radio vrouwen in het algemeen vertegenwoordig. Maar ook in het bijzonder vrouwen met een bi culturele achtergrond, hun stem probeer ik ook echt te laten horen. Daar ben ik denk ik het meest trots op.

Heb je dan ook speciaal iets met vrouwen?

Ik ben heel dol op mannen hoor! Maar als ik kijk naar waar ik nu ben en naar m’n hele leven, komt dat echt door vrouwen. Dat begon op de middelbare school al, ik had een mentrix en die zag dat ik verkeerd op het verkeerde niveau was ingeschaald en die heeft er alles aan gedaan om mij direct door te laten stromen naar het vwo. Ook in mijn studietraject had ik een docente die echt de moeite nam om mij goede feedback te geven. En later ook bij Marie Claire, daar zaten fantastische vrouwen die mij enorm hebben geholpen. Het waren echt de vrouwen die mij onder de vleugels namen. Dus ik heb hartstikke veel in m’n leven te danken aan vrouwen en ik denk ook dat vrouwen bepaalde kwaliteiten hebben, zoals het empathisch vermogen die bij mannen ontbreken.


11 juni is het ELANCE Festival, daar ben je ook bij. Heb je er zin in?

Ja, zeker! Ik hou erg veel van live events, dingen hosten. Ik ga heel goed op energie. Ik ben een heel sociaal dier, een echte tweeling (sterrenbeeld). Ik wil altijd mensen om me heen hebben. Dus ik ben heel blij dat dit eindelijk weer mogelijk is!

Je bent ook de host, vind je het spannend om de host te zijn en om Femke Halsema, onze burgemeester, te interviewen?

Ja, zeker weten! Ook ik vind nog dingen heel spannend. Maar wederom onthoud ik dan dat ik in mezelf moet geloven en in m’n kracht moet geloven. Mijn kracht is echt m’n enthousiasme en als ik het even kwijt ben dan kan ik daar echt altijd op terugvallen.

162 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven