#Interview met Destiney van wijkz.

Er is nog steeds structureel te weinig aandacht voor de vaak onzichtbare problematiek van veel meiden en jonge vrouwen. Met de Who run the world? Strong Girls! campagne wil ELANCE Academy deze kwestie onder de aandacht brengen. Het belangrijk om bewustwording te creëren omdat meiden een specifieke aanpak nodig hebben en een aparte doelgroep zijn.


Wij spraken Destiney Smit, van Wijkz over hun kijk op de meidenproblematiek in Den Haag.

Wat doet Wijkz?

We organiseren activiteiten voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Dat is wat het kinderwerk doet. Wijkz in het algemeen biedt nog veel meer activiteiten aan, voor verschillende doelgroepen. Onze doelgroep zijn ook kwetsbare kinderen die het thuis of op school moeilijk hebben. De activiteiten die wij organiseren zijn heel verschillend. We houden ons bezig met onderwerpen zoals gezonde leefstijl, participatie en talentontwikkeling. We kijken naar de wensen en behoeften van onze doelgroep, en op basis daarvan organiseren wij passende activiteiten en bijeenkomsten.


Welke uitdagingen zie je bij meiden? Waar lopen meiden tegen aan?

Wat ik bij meiden merk is dat op het moment dat ze in de puberteit komen of wanneer ze naar de middelbare school gaan, dat ze eigenlijk veel kwetsbaarder worden. Ik zie dat meiden snel onzeker worden. Dit is ook logisch want je lichaam verandert natuurlijk, de meiden krijgen andere gedachten, ze worden verliefd en ze hebben veel hormonen die door hun lichaam razen. Wij helpen ook veel kinderen van verschillende etnische achtergronden. Thuis kunnen daar veel onderwerpen een taboe zijn. Meiden kunnen dan niet over hun problemen en issues praten en dat maakt ze nog kwetsbaarder.


Merk je dat meiden en jongens qua issues en aanpak veel verschillen?

Ja ik merk dat jongens en meiden verschillen in kwetsbaarheden. De dingen die ze doen worden over het algemeen meer getolereerd. Als een jongen iets doet en een meisje doet hetzelfde dan wordt dat meisje toch gauw voor verschillende namen uitgemaakt. Ik merk dat als jongens in de puberteit komen ze zich sneller druk maken over bijvoorbeeld stoer doen en roken. Bij meiden komt dit natuurlijk ook voor maar bij meiden komen er meer problematieken bij.


Waarom is het belangrijk om aandacht te geven aan meidenproblematiek?

Bij het jongerenwerk wordt er toch meestal naar de jongens gekeken omdat zij vaak meer problemen veroorzaken en wat zichtbaarder zijn op straat. Voor meiden is gewoon een hele andere aanpak nodig, ik vind het belangrijk dat dat gegeven wordt. Veel meiden kunnen thuis niet eens over bepaalde onderwerpen hebben, die hebben niemand om hun problemen en gedachten mee te delen. Ik vind het belangrijk dat die meiden een plek hebben waar ze dat wel kunnen en waar ze informatie kunnen krijgen.


Wat zijn je plannen de komende tijd ivm meiden problematiek?

Maandelijks organiseren wij samen met ELANCE een bijeenkomst waar meiden naartoe kunnen komen om hun verhaal te delen. Iedere maand behandelen we andere onderwerpen. Onderwerpen als ‘Wie ben ik?’ ‘Grenzen Stellen’ en ‘Seksualiteit’ zijn belangrijke dingen die tijdens deze bijeenkomsten aan bod komen. Wij merken dat veel meiden niet weten wie ze nou echt zijn en wat zij belangrijk vinden. Ik denk dat het belangrijkste is om meiden bewust te maken van wat ze willen, wie ze zijn en waar hun grenzen liggen.


Welke meerwaarde heeft ELANCE volgens jou?

Ik merk dat ELANCE echt de meiden in hun eigen kracht wil zetten en dit past heel goed bij de aanpak die wij bij Wijkz hebben. Wat ik heel fijn vind aan jullie organisatie is dat jullie erg breed zijn. Jullie kijken naar de wensen en behoeften van het meisje zelf. Het idee van een grote zus is een mooi idee. De taboeonderwerpen of issues die thuis niet worden besproken kunnen wel met een coach van ELANCE worden besproken. Door het ‘Grote Zus’ idee voelt het voor de meiden ook veel laagdrempeliger, dan een therapeut of psycholoog waar je heen moet.36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven