#jezelfzijnwerkt: in gesprek met Henk en Daniëlle over diversiteit

Het was 5 oktober Diversity Day. Wij staan daarom heel oktober stil bij het thema diversiteit. Hoe zit het met de diversiteit binnen ELANCE? Als er ruimte is voor de ander, kan iedereen een unieke bijdrage leveren. Zo vormen we samen een sterk geheel. Tijd om hierover met twee collega’s in gesprek te gaan. We hebben Henk Spitsbaard, adviseur ELANCE Academy, en Daniëlle Schüssler, Projectcoördinator Amsterdam West/Nieuw-West, het hemd van het lijf gevraagd.


Hoi Daniëlle en Henk! Wie zijn jullie en wat is jullie rol bij ELANCE Academy?


Daniëlle:

Ik ben 23 jaar en ik ben Projectcoördinator in Amsterdam van de stadsdelen West en Nieuw-West. Ook werk ik nog een aantal uur als Office Manager. In die rol houd ik me bezig met projecten en ben ik het aanspreekpunt van werknemers. Hiervoor liep ik stage bij ELANCE als teamcoach. Vanuit daar ben ik eigenlijk een beetje blijven hangen. Ik ben half Indonesisch en half Nederlands.


Henk:

Ik ben 73 jaar en ik ben geboren en getogen in Nederland. Ik heb mijn leven lang in het bedrijfsleven gewerkt. Hierna ben ik allerlei projecten gaan doen voor sociale ondernemingen en stichtingen, waaronder ELANCE. Ik ben nu 2 jaar aan ELANCE verbonden en geef advies, ben betrokken bij projecten en help mee waar nodig.


Wat is diversiteit voor jou?


Henk:

Voor mij is het woord diversiteit snel een containerbegrip, ik geef meer voorkeur aan het woord verscheidenheid. Verscheidenheid van afkomst, cultuur, opvoeding, gezichtspunten e.d. kan leiden tot bloei van verschillende talenten. De verscheidenheid binnen ELANCE is erg groot. Dat is ook niet zo gek als ik kijk naar waar de studenten vandaan komen en de doelgroep van ELANCE. Ik vind dit heel mooi. ELANCE heeft hierin echt een voorbeeldrol vind ik. Er zijn natuurlijk een hele hoop bedrijven en organisaties die praten over dat ze meer diversiteit in hun bedrijf zouden willen maar nog conventioneel zijn in hun organisatiemodel en te weinig kijken naar de specifieke talenten welke een organisatie sterker maken en meer in de breedte laten groeien. Bij ELANCE praten ze hier niet alleen over maar doen ze het gewoon.


Daniëlle:

Diversiteit ligt vooral bij leeftijd, culturele achtergrond maar ook in de levenservaring die je hebt. Hoe je bent gekomen waar je nu bent maakt wie jij bent en wat jou verschilt van andere. Ik vind diversiteit een heel groot begrip. Maar het zit voor mij vooral in de kleine dingen. Dit zie ik ook erg terug in de doelgroep bij ELANCE. Het zit echt in de kleine dingen waardoor de meiden verschillen van elkaar en wat maakt dat ze zijn wie ze zijn. Dat is heel divers bij ons en daar ben ik juist blij mee.


Heb je veel diversiteit in je omgeving?


Daniëlle:

Best wel eigenlijk. Mijn vader is Indonesisch en mijn moeder is Nederlands dus mijn families zijn al best divers. Daarnaast woon ik in Haarlem in een buurt waar het heel divers is qua culturele achtergronden en er wonen veel verschillende mensen. Op mijn werk is het ook heel divers en vooral in Amsterdam zie je heel veel verschillende soorten culturen. Ik vind het super leuk om zo veel verschillende mensen te ontmoeten.


Henk:

Ik heb bij een internationaal bedrijf gewerkt waar ik van nature heb gezien dat daar niet of nauwelijks gekeken wordt naar afkomst. Je trekt de aandacht door de waarde die je toevoegt in een bedrijf. Niet meer en niet minder. Daar gaat het natuurlijk om. Dit is bij mezelf ook altijd de insteek geweest. Ik was vroeger HR directeur. Een van mijn credo’s was altijd, kijk naar de waarde die iemand toevoegt in een organisatie. Dit houdt in dat je meer kijkt naar wat diegene kan, wat is diegene zijn talent, wat kan diegene toevoegen aan deze organisatie. Helaas verloopt dat in de praktijk buitengewoon moeizaam is. Omdat mensen toch snel geneigd zijn om van huis uit vaste waardes te denken en te acteren.


Daniëlle:

Ik ben het hier volledig mee eens. Het belangrijkste is dat je kijkt naar de talenten van iemand!


Kunnen jullie op je werk en daarbuiten volledig jezelf zijn?


Daniëlle:

Ja ik kan zonder twijfel helemaal mezelf zijn. Ik loop daar echt niet tegen aan, gelukkig maar!


Henk:

Ik ben in de levensfase terecht gekomen dat ik steeds minder last heb van mijn ego en ben onafhankelijk en merk dat ik steeds meer en makkelijker neutraal kan kijken naar dingen.


Wat willen jullie mensen meegeven over het onderwerp diversiteit?


Daniëlle:

Ik wil anderen meegeven dat het belangrijk is om elkaar in elkaars waarde te laten en dat je mag zijn wie je bent. Ik realiseer me ook dat dat natuurlijk tijd nodig heeft.


Henk:

Ik denk dat het heel belangrijk is en blijft dat je in bijna alle situaties moet proberen om buiten je eigen schaduw te kunnen praten en denken. Wat ik kan leren van Daniëlle, en per definitie van jonge mensen, is ontvankelijkheid. Open staan voor wat nieuw en anders is. Daniëlle ziet vanuit een ander perspectief dingen en heeft nog geen vastgeroeste meningen. Ook denk ik dat diversiteit niet per definitie leidt tot een gedeeld idee van Wat samenleven is daar moeten we nog veel van en over leren.


79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven