#jezelfzijnwerkt: Winita en Femke over diversiteit

Op 5 oktober is het Diversity Day. Wij staan daarom aankomende maand stil bij het thema diversiteit. Hoe zit het met de diversiteit binnen ELANCE? Pas wanneer je jezelf bent, kun je je talenten optimaal benutten. Niet alleen op je werk, maar overal en altijd. Als er ruimte is voor de ander, kan iedereen een unieke bijdrage leveren. Zo vormen we samen een sterk geheel. Tijd om aan twee collega’s te vragen hoe zij diversiteit zien, of ze op het werk zichzelf kunnen zijn en hoe ze elkaar zien. We hebben Winita Acharju, projectleider in Den Haag, en Femke Feeterse, medewerker Communicatie en Projectmedewerker ELANCE Tech/Work, het hemd van het lijf gevraagd.

Hoe kijk je naar het onderwerp Diversiteit? Wat is diversiteit voor jou?

Winita:

Diversiteit is voor mij alle kenmerken waar je van elkaar kunt verschillen. Dus in leeftijd, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, normen en waarden en religie. Maar ook je levenservaring en je kennis zijn dingen die jou ‘divers’ maken. Diversiteit betekent bewustwording van jezelf maar ook van de ander. Wie ben ik als persoon en hoe kijk ik naar de wereld om me heen vanuit mijn ervaringen, geslacht en achtergrond? Diversiteit is voor mij echt een verrijking. Ik wil graag veel leren over andere culturen en andermans leven.


Femke:

Ik vind dat diversiteit niet alleen je huidskleur of je leeftijd of geslacht is maar ook hoe je bent opgegroeid of de ervaringen die je hebt meegemaakt in je leven. Het draait denk ik vooral om hoe jouw wereld eruit ziet en wat jouw plaatje van de wereld is. Wat belangrijk is, is dat je een diverse wereld om je heen hebt. Vooral dat je veel diverse mensen om je heen hebt zodat je van elkaar kunt leren en je eigen wereldbeeld weer kan vergroten of veranderen. Dat je je wereld van een ander perspectief kan zien.


Heb je veel diversiteit in je omgeving?


Winita:

Ik heb zelf een Hindoestaans Surinaamse achtergrond en mijn vriend komt uit Curaçao. Maar naast veel cultuurverschillen in mijn omgeving heb ik ook vrienden met een beperking, andere seksuele voorkeuren en andere studieachtergronden. Ik heb erg veel diversiteit in mijn omgeving. Ik vind het zelf heel interessant om met verschillende mensen om te gaan en van elkaar te leren. We werken natuurlijk wel voor een vrouwenorganisatie, dus als het gaat om geslacht dan is er binnen ELANCE daarin weinig diversiteit. Ik denk zelf dat het ons zou verrijken als er binnen de organisatie mannen zouden zijn die onze missie en visie kunnen ondersteunen.


Femke:

Ik heb wel een divers netwerk. Mijn beste vriendin is Hindoestaans. Zij heeft een hele andere cultuur en achtergrond dan ik. In mijn sociale kring heb ik minder diversiteit. Ik hou ervan om het groepje mensen waar ik close mee ben klein te houden. Dus het is best wel moeilijk om heel veel mensen en culturen in dat groepje te hebben. Ik vind dat wel heel jammer.

Heeft diversiteit invloed op hoe je met andere omgaat?


Femke:

Net zoals Winita wil ik veel leren van andere mensen. Juist doordat mensen anders zijn dan ik wil ik graag veel vragen aan diegene stellen. Mijn beste vriendin en ik lijken op het eerste gezicht misschien anders maar van binnen zijn we heel erg hetzelfde.

Winita:

Wat ik het belangrijkste vind is om een ander te behandelen zoals je jezelf zou behandelen. Het scheelt dat ik vanaf jongs af aan al met veel verschillende culturen ben opgegroeid. Ik woonde vroeger in een wijk met veel verschillende soorten mensen. Vaak willen wij mensen elkaar als snel in hokjes en vakjes plaatsen, dit gebeurt dan ook vaak onbewust. Ik probeer me vaak wel bewust te zijn van een ander zijn situatie. Je weet niet wat iemand anders heeft meegemaakt, daarom wil ik niet oordelen over andere. Er zal dus wel een reden zijn waarom iemand zo is of doet. Zelf ben ik iemand die altijd open staat voor een gesprek, ik wil graag luisteren naar iemand anders zijn verhaal zodat ik de situatie beter kan begrijpen.


Femke:

Waar ik zelf eigenlijk het meest bewust van ben is, man/vrouw en leeftijd. Daarin behandel ik mensen wel anders. Ik behandel een man anders dan een vrouw. Winita vraagt aan Femke hoe zich dat dan uit: ‘Als een man achter me aan loopt als ik terug loop van de bus voel ik me minder veilig dan als een vrouw achter me aan loopt.’

Kan je op je werk en daarbuiten volledig jezelf zijn?


Winita:

Toen ik begon bij ELANCE weet ik nog dat ik direct mezelf kon zijn. Ik werd snel geaccepteerd en iedereen was open naar elkaar toe. Ik moest als projectleider ELANCE in Den Haag opzetten. Zonder de steun van mijn collega’s was dit nooit gelukt. Daarbij heb ik ervaren dat ik echt volledig mezelf kon zijn want ik kon en kan altijd terecht met vragen bij mij collega’s. Ik voelde me altijd een onderdeel van de groep. Daarbuiten ga ik wel bewust om met wie ik ben als persoon. Als ik bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek had vroeger dan was ik er wel meer bewust van wat ik wel en niet kon zeggen over mezelf en hoe ik me gedroeg. Iedereen hoort er bij ELANCE bij en je mag er zijn. Het mooie van ELANCE vind ik dat je je ook kwetsbaar mag opstellen. Als je je een keer een dag niet goed voelt dan is dat ook niet erg.


Femke:

Ik ben altijd wel iemand die als ik ergens nieuw ben even moet wennen. Maar dit ging bij ELANCE veel sneller dan bij mijn vorige banen. Ik voelde me heel snel op mijn plek. Wat Winita ook zei, je kan direct jezelf zijn en mensen hebben geen (voor)oordelen over je.


Wat wil je mensen meegeven over het onderwerp diversiteit?


Femke:

Ik wil meegeven hoe belangrijk het is. Ondanks dat het een containerterm is. Het voegt veel toe aan elke omgeving, bedrijf, school en vriendenkring.


Winita:

Zie diversiteit als verrijking. Samen kunnen we er een mooie wereld van maken.


Hoe kijk je naar de ander en waar verschillen jullie in?


Winita:

Als ik naar Femke kijk zie ik een creatieve vrouw. Ze is altijd mooi gekleed en houdt van detail. Ik vind haar een ambitieuze vrouw en een doorzetter. Femke heeft als afstudeerproject het concept ELANCE Tech opgezet. Ze heeft echt van niets iets gemaakt. Dit vind ik super knap.


Femke:

Winita vind ik echt een vrouw met passie. Dat ze betrokken is geweest bij het opzetten van ELANCE in Den Haag laat zien hoe ze een doel heeft en dit altijd tot een succes wil maken. Ze is echt iemand die overal het positieve van inziet. Winita lijkt best wel op mijn beste vriendin. Ze zijn beide heel zorgzaam. Toen ik Winita leerde kennen kwam ik erachter dat ze veel zelfverzekerder en nog positiever in het leven staat dan dat ik had gedacht.


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven