Strong Girls Together

Trots en meer zelfvertrouwen voor de meiden van Kolom Praktijkcollege Noord (KPCN)


ELANCE Academy bestaat dit jaar alweer bijna 11 jaar. Aytun Aydin is een van de drijvende krachten achter deze sympathieke organisatie. ELANCE biedt meisjes, meiden en jonge vrouwen coaching en ondersteuning om te werken aan een mooie toekomst. Weg met dat gebrek aan zelfvertrouwen! Negen meiden van KPCN werkten acht weken aan een bijzondere fototentoonstelling. En aan zichzelf. Vol trots presenteerden zij op 18 maart het eindresultaat.

Sjaak de Ridder, directeur KPCN: “Wij zijn een school van 200 leerlingen. Kinderen, jongeren, die vooral leren door het ook echt te doen. Dat past bij ze. De komst van het coronavirus is voor onze jongeren extra ingewikkeld. Vrijwel alle leuke en positieve dingen in hun leven vielen weg door corona. De beide lockdowns hebben wij hier veel leerlingen gewoon opgevangen, op locatie. Thuisonderwijs is voor veel van onze kinderen namelijk geen alternatief. Wij werken al langere tijd samen met ELANCE – zij verzorgen coaching voor veel meiden bij ons op school. Iets extra’s om de moed erin te houden, leek ons een heel goed idee. En dat werd dus dit weerbaarheidsprogramma met een fototentoonstelling als sluitstuk. Ja, ik ben heel erg trots op ze. Ik heb ze in korte tijd zien groeien!”

Trots Intussen druppelen de meiden binnen, samen met een ouder, broer, zus, of familielid. Een bijeenkomst waarbij alle coronaregels strikt worden nageleefd. Maar toch is het een beetje feest. De foto’s van de meiden hebben een prominente plaats gekregen in de hal. Er is wat lekkers te eten en te drinken. Trots, dat tekent vooral dit moment. Maar niet alleen de meiden zijn trots. Ook de begeleidsters van ELANCE – Elisa de Jong, Mirthe Lammers, Famiyarey Isaaq en Robin Müller – zijn dat. En niet te vergeten fotograaf Fatih van den Hout, die meedeed aan het programma. Hij leerde de meiden de fijne kneepjes van het fotovak.

Creatief Elisa: “De negen meiden die meededen, wilden we vooral wat in handen geven om weerbaarder te worden. Dat kun je op heel veel manieren doen. Wij zoeken altijd naar creatieve manieren om dat handen en voeten te geven. In dit project stond met nadruk ook samenwerken centraal. En dat is gelukt. Deze meiden komen uit verschillende klassen. De afgelopen acht weken zijn er mooie vriendschappen ontstaan!”

Ontdek je talent Dan volgt het officiële moment. Ook Aytun is trots. “Geweldig dat jullie meededen! En wat mooi dat jullie van school deze kans kregen, want niet op alle scholen gebeurt dit. Je komt op school om dingen te leren. Maar school hoort ook leuk te zijn. En dat hebben jullie de afgelopen tijd ervaren. Jullie hebben allemaal kunnen ontdekken waar jullie goed in zijn, en dat is allemaal terug te zien op de foto’s!”

Dit vinden de meiden zelf Nazida: “Ik vond het heel leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik vond het spannend om zowel voor als achter de camera te staan. Ik weet nu ook hoe dat moet, daar ben ik blij om. Ik heb geleerd dat niet alles is wat het lijkt, dat je soms iets anders op een foto ziet dan dat je denkt. We zijn allemaal op onze eigen manier even goed!”

Abigail: “Ik ben blij met de mooie foto’s! En ik heb geleerd dat iedereen zichzelf mag zijn.” Sterre: “Ik vind dat ik er op de foto heel vrolijk uitzie! Je kunt er op veel verschillende manieren naar kijken. Dingen kunnen anders zijn dan je denkt. Het fotograferen in de garage met graffiti vond ik het allerleukst om te doen!”

Vervolg

Voor de meiden die daar zin in hebben, start binnenkort weer een nieuw programma. Er kunnen ook andere meisjes meedoen. Sommigen willen dat wel, ze zijn enthousiast gemaakt door de meiden die deze ronde meededen. “Juist in deze tijd is dit erg belangrijk voor deze jongeren”, besluit Aytun. “Er is zo weinig voor ze op dit moment! Dus moet je ze een beetje helpen om dit soort dingen te organiseren. Veel meiden krijgen dit van huis uit niet mee. We helpen ze om ze te voeden met dingen die ze in hun verdere leven goed kunnen gebruiken. Wij proberen dat te doen op een creatieve een luchtige manier. Dingen niet zwaarder maken dan ze zijn. Juist met die positieve aandacht willen wij het verschil maken.”


240 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven