#Interview: Trainer Ümmühan over Strong Girls GO programma

Bijgewerkt op: 21 apr. 2021

In het voorjaar van 2020 startten we een nieuw programma: Strong Girls Go. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor onze coaches. Voor hen kan het in deze tijd van thuiswerken, waar school, werk en privé totaal in elkaar overlopen, extra moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien en niet te verdrinken in hun eigen stress. De afgelopen 5 weken volgden 6 deelnemers 2 uur per week een online groepstraining. De eerste online pilot is inmiddels afgerond. Een mooi moment om Ümmühan Eren, trainer van Strong Girls GO te vragen naar de training!


Kun je jezelf voorstellen: wie ben je en wat doe je? Ik ben Ümmühan, ik ben moeder van twee kinderen en werk als zelfstandig trainer. Ik heb organisatiepsychologie gestudeerd en veel in de organisatieadvieswereld gewerkt. Nadat ik moeder werd, ben ik zelfstandige geworden. Ik geef onder andere diversiteitstrainingen, maar heb bijvoorbeeld ook een training ontwikkeld voor vrouwen om de regie over hun eigen leven te leren nemen. Deze heb ik speciaal voor ELANCE uitgewerkt zodat de training passend is voor de studenten.

Hoe ziet de Strong Girls GO training eruit? Waar hebben jullie aan gewerkt? 

De training is opgebouwd aan de hand van vijf modules en Stephen Coveys effectiviteitstheorie. We begonnen met het onderzoeken van de normen en waarden van de studenten: wat is hun achtergrond, hoe staan ze nu in het leven? Daarna kwam het thema zelfwaardering, veel van de meiden zijn ontzettend streng voor zichzelf en sommigen hebben een laag zelfbeeld. We gingen aan de slag met negatieve overtuigingen en probeerden die positief te maken. Hier werd het persoonlijk, sommige meiden hebben al ontzettend veel meegemaakt en kwamen met heftige ervaringen. Gelukkig zette iedereen zich in om een veilige sfeer te creëren en konden we het dus ook over complexe thema's hebben. Module vier gaat over netwerken, persoonlijke branding; hoe zet je jezelf neer en hoe sta je sterk tijdens een sollicitatieprocedure. In de laatste module komt alles samen: de studenten gaven een korte pitch en vertelden meer over wie ze zijn, wat hun sterke punten zijn, waar ze nog aan willen werken en wat ze willen bereiken in het leven.

Wat is het doel van de training, hoe draagt het bij aan de ontwikkeling van de studenten? Ik denk dat de training belangrijk is voor de studenten omdat ze echt stil leren staan bij hun eigen behoeften en wensen. Het is zo belangrijk om iets te doen vanuit jezelf, niet omdat je ouders of docenten dat van je vragen. Je eigen grenzen en doelen leren kennen is waardevol voor zowel de rest van je persoonlijke als professionele leven.

Hoe reageerden de studenten op de bijeenkomsten? Wat mij opviel was dat de meiden echt iets aan elkaar hadden. Sommigen van hen waren best gesloten en vonden het echt moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen. Maar wanneer de een zich openstelde, durfde de ander dat ook sneller. De studenten vertelden me na afloop dat ze veel hebben geleerd en nieuwe inzichten hebben vergaard tijdens de bijeenkomsten. Natuurlijk is verandering niet binnen een paar weken bereikt. Het is echt een proces dat ze nog veel verder gaan uitdiepen, door nu bijvoorbeeld aan een Powervrouw gekoppeld te worden. Ook kunnen ze steun bieden aan elkaar door contact te onderhouden en met elkaar te sparren. Het was goed om te zien dat de studenten zich naarmate de training vorderde meer openstelden. En dat er door de oefeningen meer bewustwording gecreëerd werd over moeilijke gebeurtenissen in hun leven of thema’s waar ze tegenaan lopen. Dat was soms best confronterend voor ze, maar ze dealden ermee en waardeerden het omdat ze verder willen. Dat is mooi om te zien en gaat ze echt verder brengen in het leven!

175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven