Verhaal van een coach #5: Bianca


"Ik vond het best wel eng om een verantwoordelijkheid te hebben over mijn meisjes. Door mijn onzekere houding dacht ik vaak: Doe ik het wel goed? Kan ik het wel? Hiervoor is gelukkig een handleiding beschikbaar, dus dat komt helemaal goed! En ik raad je aan om vooral te doen wat voor jou goed voelt!"


Lieve coach,


Spannend dat jij nu coach gaat worden bij Elance. Mijn coaching zit er bijna op. Er is aan mij gevraagd of ik wat wilde schrijven over hoe mijn planning binnen Elance er uitzag en wat ik van mijn tijd bij Elance heb geleerd. Dit wilde ik natuurlijk wel doen en ik hoop dat jij er iets aan hebt!


Van te voren wist ik niet echt wat ik moest verwachten van mijn stage binnen Elance. Ik wist dat ik

coach zou worden van een meisje, maar wat dat precies inhield was voor mij nog onbekend. Hier kwam echter al snel verandering in. De eerste weken kregen wij een driedaagse training. Binnen deze training leerde ik de andere coaches kennen. Alle coaches zijn onderdeel van een team. Ik zat in team 4 met een aantal andere coaches. Tijdens deze training kreeg ik ook mijn PA (project assistent) toegewezen. Dat is jouw begeleider voor de komende stageperiode. Tijdens de training kregen we veel informatie over de inhoud van de coaching. Wat we konden verwachten, voorbeelden van activiteiten en vooral ook hoe we het begin van de coaching het beste aan konden pakken. Bij de laatste training hebben we een toets gemaakt. Met behulp van deze toets werd er gekeken of je de uitgangspunten van Elance goed kent en of je weet welke thema’s er behandeld gaan worden tijdens de coaching. Hiervoor is een handleiding beschikbaar, dus dat komt helemaal goed!


Al snel daarna begint de koppeling met de meiden. Van te voren schrijf je jouw CV. Dit is een ander CV dan die je normaal gesproken instuurt. Deze is namelijk gericht op jouw kwaliteiten die jij als coach kan bieden aan de meiden. Aan de hand van jouw CV wordt er gezocht naar een passende match met een meisje. Je wordt van tevoren op de hoogte gesteld wanneer je wordt gekoppeld aan een meisje. Je PA gaat mee naar deze koppeling. Tijdens deze koppeling ontmoet je het meisje wie je gaat coachen. Je zit dan samen met je begeleider (in mijn geval was dat Inge), je meisje, de toeleider en jijzelf in een ruimte bij het meisje op school. Bij deze koppeling is het belangrijk dat jij jezelf goed presenteert tegenover je meisje. Je enthousiasme is erg belangrijk! Tijdens deze koppeling besluiten jullie samen welke dag van de week jullie bezig gaan met de coaching. Dan wisselen jullie nummers uit en kan de coaching beginnen. Vanaf dat moment ben je dus zelf verantwoordelijk voor het contact met het meisje.


De eerste drie weken zit je in de kennismakingsfase. Tijdens deze fase werkte ik vooral aan de vertrouwensband met mijn meisje en verzon ik activiteiten, zodat wij elkaar beter konden leren kennen. Je haalt je meisje altijd op van school of huis en brengt haar weer veilig thuis na jullie afspraak. Tijdens de kennismakingsfase heb ik veel gebruik gemaakt van de Kletspot. Dit was gewoon een potje met een aantal vragen die ik had opgeschreven, maar een super leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Na drie kennismakingsafspraken geef je door aan je PA dat de kennismakingsfase is afgerond. Zij zal dan het Klikt ’t Gesprek gaan doen. Dat houdt in dat zij jouw meisje gaat vragen of er een klik is. Hierbij geeft jouw meisje aan of ze wel of niet met de coaching door wilt gaan. Als het meisje toestemming geeft (en dat zit meestal wel goed) dan gaat de échte coaching beginnen.


Als leidraad voor het coachingstraject zijn er een aantal thema’s die je kunt aanhouden. De thema’s die de coaches kunnen gebruiken zijn: Cultuur & Identiteit, Zelfbewustzijn & Weerbaarheid,

Gezonde leefstijl en Blik op de toekomst. Ik vond het heel handig om met deze thema’s te werken.

Het was hierdoor voor mij makkelijker om activiteiten te verzinnen. Dit zijn namelijk thema’s die

actueel zijn binnen de belevingswereld van de meiden die je coacht. Wat ik na het Klikt ’t gesprek deed, was samen met mijn meisje een doelen-boekje kopen. In dit boekje schreven we dan alle doelen op die je meisje aan het einde van de coaching bereikt wilt hebben. Dit boekje is van haar en het is bijvoorbeeld erg leuk om daar samen foto’s in te plakken die jullie maken tijdens de afspraken!


Naast de coaching is er één keer in de maand een groepsbijeenkomst. Deze groepsbijeenkomsten worden per stadsdeel ingedeeld en je kunt ze samen met je meisje bijwonen. De bedoeling van deze bijeenkomsten is vooral dat jouw meisje de andere meisjes die door coaches worden begeleid kan ontmoeten. Dit is goed voor haar sociale ontwikkeling. Tijdens deze bijeenkomsten eten jullie gezellig met elkaar en zijn er activiteiten voorbereid.


Daarnaast is er één keer per maand een moment van intervisie en deskundigheidsbevordering. Er komen dan deskundigen van verschillende organisaties om jullie als coaches handige informatie te geven. Denk bijvoorbeeld aan het bespreekbaar maken van seksualiteit bij je meisje of een motivatietraining. Deze theorieën kun je gebruiken tijdens je afspraken, maar het is ook goed voor je eigen ontwikkeling. Na de deskundigheidsbevordering is er een moment van intervisie. Tijdens deze intervisie kom je samen met je eigen team. Je kunt dan een casus inbrengen en er is de mogelijkheid om onderwerpen te bespreken waar jij tegenaan loopt.


Één keer per maand heb je een begeleidingsgesprek met je PA. Je komt dan naar kantoor en jullie bespreken samen hoe je ervoor staat met de coaching. Een fijn moment om samen met je PA alles even door te nemen! Daarnaast zijn er binnen Elance een aantal leuke events die worden georganiseerd voor de coaches en de meiden. Het kleding event bijvoorbeeld. Tijdens deze middag kunnen de meiden gratis kleding shoppen op het kantoor van Elance. Deze kleding wordt ingezameld door iedereen bij Elance. De meiden kunnen zich ook laten opmaken en er zijn natuurlijk lekker hapjes en drankjes.


Het is belangrijk dat je de afspraken die je met je meisje hebt vastlegt door middel van foto’s. Deze kun je dan met de andere coaches delen binnen de besloten Facebook-groep. Op deze manier kun jij ook zien wat voor activiteiten de andere coaches doen. Ik heb er zelf een aantal keer mijn inspiratie uit kunnen halen! Het is daarom belangrijk dat je actief bent op Facebook. Op deze manier zijn jouw begeleiders op de hoogte van jouw coachingstraject.


Binnen deze Facebook-groep zullen ook extra activiteiten worden gedeeld. Bijvoorbeeld een debat of een netwerk middag, die zijn leuk om samen met jouw meisje bij te wonen. Hier hoef je niet verplicht naartoe, maar het is aan jou of het bij jou en jouw meisje past. De meeste coaches begeleiden meerdere meisjes. Je krijgt per meisje die je coacht een dossier. Binnen dit dossier kun je de ontwikkeling van jouw meisje bijhouden. Na iedere afspraak vul je een logboek in, je maakt een leefgebieden-analyse en schrijft de besproken doelen concreet uit. Dit is heel handig voor jezelf! Je kunt dan precies de ontwikkeling van jezelf en van jouw meisje in de gaten houden.


Uiteindelijk komt het moment dat je afscheid gaat nemen van je meisje. Je vult dan samen met je meisje het EXIT-formulier in. Deze vindt je in je dossier. Je bespreekt onder andere met elkaar hoe nu verder te gaan. Hoe gaan jullie het doen met het contact? Hebben jullie een wekelijkse update of vinden jullie het beiden misschien wel goed om het contact te eindigen met de laatste afspraak. Ik raad je aan om vooral te doen wat voor jou goed voelt! Ik heb de laatste keer van de coaching wat gezelligs met mijn meisje gedaan als leuke afsluiting. We zijn gezellig samen sushi gaan eten! Het leukste voor mij was toen om te zien dat er een echte zelfverzekerde meid voor mij zat. Dan mag je jezelf als coach een flink schouderklopje geven. Natuurlijk is er vanuit Elance ook nog een eind event. Tijdens dit event komen alle meiden en coaches bij elkaar om het jaar gezellig samen af te sluiten. Samen eten, kletsen, dansen en nog veel meer. Daar moet je dus echt bij zijn!


Wat heeft de coaching mij gebracht?

Aan het begin van het coachingstraject had ik best wel een onzekere houding. Ik was nooit echt iemand die graag de verantwoordelijkheid voor dingen op zich nam. Dat kwam er bij mijn stage bij Elance echter wel bij kijken. Ik vond het best wel eng om een verantwoordelijkheid te hebben over mijn meisjes. Door mijn onzekere houding dacht ik vaak: Doe ik het wel goed? Kan ik het wel? Ze nemen veel dingen van jou aan, omdat jij hun voorbeeld bent. Voor mij was het daarom belangrijk om die sprong in het diepe maar gewoon te nemen. En ik ben blij dat ik die sprong genomen heb.


Door de coaching sta ik nu zekerder in mijn schoenen. Dat merk ik vooraal aan mijn houding, die nu zelfverzekerder is. Niet alleen binnen de coaching, maar ook daar buiten. Dat komt echt doordat ik een voorbeeldfunctie had tegenover mijn meiden en door die verantwoordelijkheid die ik had. Ik merkte dat ik het steeds minder eng vond om verantwoordelijk te zijn. Op een gegeven moment vond ik het zelfs leuk! De meiden luisteren namelijk echt naar jou. Om dan te zien dat ze onder andere door jouw begeleiding echt een ontwikkeling doormaken, dat doet toch wat met je. Ik merk nu bijvoorbeeld ook op mijn werk dat ik mij sneller verantwoordelijk op ga stellen tegenover mijn team. Dat heb ik echt geleerd bij Elance en daar ben ik hen erg dankbaar voor!


Liefs, Bianca


Wil jij net als Bianca stage lopen bij Elance Academy, stuur dan een mail met jouw motivatie en CV naar inge@elanceacademy.nl (Amsterdam) of winita@elanceacademy.nl (Den Haag).

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven