Verhaal van een jonge mantelzorger: Hannah

Bijgewerkt op: 13 jun. 2019

Hannah Stevens heeft voor een periode van vijf jaar voor haar zieke vader gezorgd. Hij is 66 jaar geworden. Vorig jaar oktober heeft ze helaas afscheid van hem moeten nemen. De 27-jarige studente Maatschappelijke Werk en Dienstverlening vertelde ons over haar ervaring als jonge mantelzorger.


Steun

Hannah heeft haar taak eigenlijk nooit gezien als een verplichting. Het was iets vanzelfsprekends. Ze zag het meer als een steun, hem bijstaan in het gevecht tegen kanker. "Steun. Zoals hij mij ook mijn hele leven heeft gesteund. De band tussen mijn vader en mij was en is altijd heel hecht geweest. De resterende tijd die mijn vader nog had, een periode die plotseling kort en onzeker aanvoelde, wilden wij zoveel mogelijk samen doorbrengen," vertelt Hannah.


“Hij was mijn rots in de branding.”


Constante spanning

"Mijn vader had heel veel invloed op mijn leven. De periode dat hij ziek was, was erg zwaar en verdrietig. Wanneer de telefoon ging voelde ik altijd een soort spanning: wie belt er? Wat zou er aan de hand kunnen zijn?" Zowel haar privé- als studentenleven kwamen zo goed als stil te staan, dat kwam allemaal op de tweede plek. "Op nummer één stond namelijk het verzorgen van haar vader." Helaas betekende dit ook dat Hannah haar stage niet meer kon afronden. Ze liep toendertijd stage in de psychiatrie, op een gesloten afdeling voor mensen met een verslaving. Hannah vond het een intensieve stage waar je veel energie voor nodig had en zelf stabiel voor moest zijn. "Dat was ik niet in verband met de zorg voor mijn vader," vertelt Hannah. "Mijn dagen waren gevuld met ziekenhuisbezoeken, mijn vader thuis bezoeken of stage lopen."

"Zorg verlenen aan een dierbare kost vooral mentaal veel energie. Dat is misschien wel het zwaarste. Ik zag een sterke man veranderen in een zieke, magere en verouderde man." De rollen waren omgedraaid: vroeger zorgde mijn vader altijd voor mij, maar als dochter zijnde zorgde ik nu voor mijn vader. Ik hielp hem met zijn dagelijkse bezigheden zoals douchen en aankleden.


Waardevolle momenten

Wat Hannah verrijkend vond aan het zorgen voor haar vader is dat ze nog veel closer werden dan ze al waren. Zij hebben tijdens die periode samen veel dieptepunten meegemaakt. Maar bij dieptepunten horen natuurlijk ook hoogtepunten. Zo heeft het tweetal gelukkig ook veel kunnen lachen. Hannah heeft de tijd en ruimte gehad om heel veel met haar vader te spreken over verschillende onderwerpen. Zo heeft ze kunnen uiten hoeveel zij van hem houdt en wat een geweldige vader hij voor Hannah is. Andersom heeft haar vader ook zijn liefde voor zijn dochter uitgesproken. "Het is een periode die ik nooit zal vergeten. Het was ontzettend waardevol Voor mij," aldus Hannah.

Betekenis

Samen met mijn zus, mijn vaders vrouw en de verplegers/thuiszorgmedewerkers hebben we de zorg verdeeld. Ik kreeg pas echt de rol als mantelzorger toen we besloten dat zijn vrouw eigenlijk meer zijn echtgenote zou mogen zijn en minder een hulpverlener. Omdat zij het enorm moeilijk had, besloten we samen dat zij ontzien moest worden van zoveel zorg.

Hannah is om verschillende redenen mantelzorger geworden. Ze wilde oprecht iets voor haar vader betekenen in de enorme lasten die de ziekte met zich meebracht. Je kunt de ziekte uiteindelijk niet wegnemen en dat zorgde voor een bepaald gevoel van machteloosheid. Daarnaast wilde Hannah de vrouw van haar vader ook graag af en toe ontzien. Last but not least heeft deze extra hulp die haar vader kreeg ervoor gezorgd dat hij het ziekenhuis af en toe kon verlaten. Zo kon hij periodes thuis blijven omdat er thuis iemand was die voor hem kon zorgen.


Het besef

Hannah geeft aan zich er nooit bewust van te zijn geweest wat voor rol zij speelde in het leven van haar vader en familie. Bij ELANCE Academy werd hier tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger aandacht aan besteed en besproken wat mantelzorgen inhoudt. Hannah dacht voorheen dat een mantelzorger bijvoorbeeld een dementerend persoon in huis neemt, of dat je een partner hebt met dwarslaesie. Hierdoor beschouwde zij zichzelf niet als een mantelzorger. Een mantelzorger zou zelf medische handelingen uitvoeren. Maar Hannah is erachter gekomen dat het zo veel meer inhoudt: "je hoeft namelijk niet een partner te zij. Je kan ook voor een buurvrouw of ander familielid zorgen. Daarnaast hoef jij als mantelzorger niet per se zelf medische handelingen uit te voeren. De situaties - zowel de rol van de mantelzorger als de aandoening van de hulpbehoevende - komen voor in verschillende vormen.


Advies

Inmiddels is Hannah hard bezig met haar scriptie met als doel om dit schooljaar nog af te studeren. De scriptie schrijft zij bij ELANCE Academy, terwijl zij daarnaast nog een meisje coacht in het Strong Girls XL programma. Hannah is hiernaast ook nog eens nauw betrokken bij verschillende R&B feesten en festivals.

"Vraag hulp als het nodig is, je kan niet meer dan je best doen. Neem momenten voor jezelf, dat is mijn grootste valkuil geweest," adviseert Hannah aan andere mantelzorgers. "Je kan pas goed voor een ander zorgen als je eerst ook goed voor jezelf zorgt. Maak je situatie bespreekbaar met wie jij dat nodig vindt: vrienden, familie, collega's, op je stage of op school. Anderen kunnen je alleen helpen als ze weten wat er speelt. Wees een beetje lief voor jezelf! Wat je doet is kostbaar en mooi." In oktober zal het een jaar geleden zijn dat Hannah’s vader is overleden. Hij heeft een ziektebed van bijna 10 jaar gehad met goede en slechte momenten. Vooral tijdens de laatste vijf jaar had hij behoefte aan mantelzorg. Hannah heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.

248 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven