Verhaal van een coach #9: Vienna

Bijgewerkt op: 30 jun. 2019


Scriptie bij ELANCE Academy

Zoals iedereen die met ELANCE Academy in contact komt heb ook ik de droom om ons meiden, nou eens echt de kans te geven om aan onszelf te laten zien hoe sterk en waardevol we zijn. Ook al ben ik nog maar een net afgestudeerd broekie, ik durf toch te beweren dat alle meiden en vrouwen hun eigen hobbels op de weg ervaren. Dit betekent dat ook bij ELANCE zowel de meiden die gecoacht worden, als de coaches zelf een eigen verhaal hebben. Ik had de kans om voor mijn scriptie zowel de meiden als coaches te interviewen en te horen hoe thema’s zoals weerbaarheid, seksualiteit, zelfverzekerdheid en nog veel meer thema’s een rol in hun leven en coaching spelen. Als mij iets is bijgebleven dan is het wel één zinnetje dat in ieder verhaal terug kwam: ‘Ik zou graag wat zelfverzekerder willen zijn.’ Zowel in de echte wereld als op social media lijkt het soms alsof iedereen heel zelfverzekerd is en kan het soms superspannend zijn om aan (en toe) te geven dat jij soms niet lekker in je vel zit. En zeg nou zelf: hoe fijn is het als iemand zegt dat het niet erg is om soms onzeker te zijn en om ongegeneerd te kletsen over jouw onzekerheid? Of als iemand eens zegt wat jou speciaal maakt en wat jouw kwaliteiten zijn? Zowel de meisjes als de coaches gaven aan hoe nodig, moeilijk, maar vooral helpend gesprekken zijn met iemand die het ‘vrouw zijn en alles wat daarbij komt kijken’ (h)erkent. Een moment en/of gesprek waar alles gevraagd en gedeeld mag worden zonder beoordeeld te worden.

Anders mogen zijn

De behoefte om zelfverzekerder te zijn ligt mij nauw aan hart en is ook bij mij al sinds de basisschool een grote worsteling geweest. Voor mij was mijn gewicht de grootste doorn in het oog aangezien deze (naar mijn idee) meer was dan bij het gemiddelde meisje op de basisschool. Laat staan op de middelbare school waar alle meiden opeens vormen en een taille kregen. In één keer werden we vergeleken en hadden zowel jongens als meisjes een mening over elkaar. Of het nou kleine of grote borsten waren, andere haarkleur, sproetjes, andere huidskleur, andere liefdesvoorkeur, andere taal, andere ouders, het maakte niet uit. Zelf dacht ik vooral dat ik door mijn gewicht toch iets te kort kwam en eigenlijk ook minder waard was waardoor ik mij vrijwel met iedere meid kon vergelijken. Op school, tijdens het uitgaan, maar vooral ook op social media waar het vergelijken 24/7 doorging. Zo veranderde de vraag van: ‘Wat is anders bij mij?’ naar ‘Wat kwam ik te kort?’. Het idee dat er altijd iemand rondloopt die ‘knapper’, ‘slimmer’, ‘liever’, ‘creatiever’ is, is oneerlijk en een keiharde marteling voor jezelf, maar is een gedachte die bij veel meiden (en jongens) dagelijks voorkomt. Het kan zo lastig zijn om dit uit je eigen hoofd te praten wanneer dit door jezelf of door omgeving is wijsgemaakt. Juist op zo’n moment is het fijn als iemand anders eens tegen jou zegt hoe knap, slim of creatief je wel niet bent.


10 jaar later…

Als ik nu soms foto’s van mijzelf terug zie had ik zo graag tegen mijzelf willen zeggen: “Je bent prachtig zoals je bent. Juist wanneer je niemand anders probeert te zijn. Je hebt zoveel in je zitten, zoek de mensen op die dit in je naar boven halen en die benieuwd zijn naar wie jij bent, zodat je jezelf kan en mag zijn.” Ik heb met meiden gewerkt die al heel wat jaren in de hulpverlening zaten en ook hier heb ik ervaren hoe lastig het is om een meisje te laten zien hoe prachtig zij is als zij al 16 jaar het tegendeel hoort of zelf gelooft. Dit is precies de reden waarom ELANCE Academy, ik en hopelijk ook jij de missie hebben om dat gesprek op tijd aan te gaan. Om ieder meisje en jonge vrouw zo vroeg mogelijk te laten voelen, ervaren en inzien hoe prachtig zij is. We hebben vaak zoveel meer in ons zitten. Talenten die we zelf niet doorhebben of die worden onderdrukt, maar die samen met een ‘grote zus’ ontdekt kunnen worden. Ik zou daarom tegen ieder meisje, jonge vrouw en powervrouw willen zeggen: Je bent prachtig zoals je bent dus gun jezelf de mensen om je heen waar jij jezelf mag zijn in plaats van jezelf te vormen tot een meisje of vrouw die jij niet bent. Zoek die ‘grote zus’ op wanneer je haar nodig hebt en wees die ‘grote zus’ wanneer je ziet dat iemand anders haar nodig heeft. Want: girls inspire women and women inspire girls!


Wil jij net als Vienna stage lopen als coach bij ELANCE Academy? Stuur dan een mail met jouw cv en motivatie naar inge@elanceacademy.nl (Amsterdam of winita@elanceacademy.nl (Den Haag).


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven