#Interview: Waarom het stimuleren van een positief lichaamsbeeld bij meiden belangrijk is

Bijgewerkt op: 21 apr. 2021

Maaike (24) studeert pedagogiek en liep in 2017-2018 al stage bij ELANCE. Nu is ze terug, ze coacht weer een meisje, maar doet ook haar afstudeerscriptie bij ELANCE. In haar studie onderzoekt Maaike hoe wij als organisatie kunnen bijdragen een een positief lichaamsbeeld bij onze meiden. Hieronder vertelt ze meer over het belang van haar onderzoek en ook over haar eigen proces naar een positiever zelf-en lichaamsbeeld.


Je liep eerder stage bij ELANCE, hoe kwam je bij ons terecht?

Via een soort vacaturebank van mijn opleiding. Toen ik de website van ELANCE bekeek was ik meteen enthousiast: de foto's en verhalen van meiden en coaches vond ik zo inspirerend en positief. Ik ben pedagogiek gaan studeren omdat ik jongeren die last hebben van psychische problemen wil ondersteunen. Ik heb zelf best geworsteld in mijn puberteit en wil er nu zijn voor anderen. Ik had zelf ook wel een coach kunnen gebruiken in mijn tienertijd, misschien waren bepaalde dingen dan makkelijker geweest. De preventieve methode die ELANCE biedt sprak en spreekt me erg aan. De stage beviel supergoed, ik voelde me erg thuis en kon mijn ei goed kwijt in het coachingstraject.


En nu studeer je zelfs bij ons af! Kun je vertellen waarom je je zo verbonden voelt met ELANCE?

Ik wilde afstuderen bij een organisatie waar ik 100% achter sta en waar ik me op mijn gemak voel, toen dacht ik meteen aan ELANCE. Ik geloof heel erg in de focus leggen op de doelgroep bestaande uit meiden. Er komt zoveel op je af als pubermeisje en er wordt zoveel van je verwacht. In de druk zit een bepaalde kwetsbaarheid die ieder meisje en jonge vrouw herkent denk ik. Ik vind het heel mooi dat ELANCE extra ondersteuning biedt in deze pittige tijd en eigenlijk zegt: het is oké dat het niet allemaal vanzelf gaat, we bieden je graag hulp. We lopen een tijdje met je mee. Ik denk dat ik me daarom zo verbonden voel met ELANCE: ik herken die kwetsbaarheid uit mijn eigen leven. Ik gun jonge meiden een coach die als grote zus fungeert. Misschien dat ze dan niet de hele GGZ door hoeven, maar er al op tijd ingesprongen kan worden.

Waar gaat je onderzoek precies over?

Mijn onderzoek gaat over hoe ELANCE bij kan dragen aan een positief lichaamsbeeld van de doelgroep (meiden en jonge vrouwen). En ik onderzoek daarbij hoeveel en welke invloed sociale media heeft in de ontwikkeling van dat zelfbeeld.


Kun je iets vertellen over die invloed van sociale media?

Ja, die invloed moeten we echt niet onderschatten. Wanneer een meisje wordt blootgesteld aan perfecte, vaak bewerkte foto's van influencers neemt ze dat ideaalbeeld onbewust over. Ze zal dan sneller onzeker zijn over haar eigen lichaam met gevoelens van ontevredenheid en schaamte als gevolg. Het voortdurend blootgesteld worden aan een (onrealistisch) lichaamsideaalbeeld kan zelfs allerlei mentale gezondheidsproblemen in de hand werken. Het is ontzettend vervelend om te leven met veel onzekerheid en schaamte. Ik heb dat zelf ook ervaren toen ik in mijn puberteit kampte met eetproblemen. Ik vergeleek mezelf ook constant met andere meiden en bekende mensen online. Het is ontzettend belangrijk om tegenhangers te bedenken waar minder aandacht wordt gegeven aan die drang naar een perfect uiterlijk. Ik vind het heftig dat er zoveel waarde wordt gekoppeld aan uiterlijk. Terwijl hoe leuk of goed je bent als mens helemaal niets te maken heeft met je lichaamskenmerken.


En waarom is het stimuleren van een positief lichaamsbeeld zo belangrijk?

Een positiever lichaamsbeeld werkt zelfverzekerdheid in de hand, dus als we meer Female Empowerment willen bereiken is het stimuleren van een positiever zelf-en lichaamsbeeld ontzettend belangrijk. Daarbij kun je veel meer bereiken in je leven wanneer je je minder druk maakt over je lichaam, het is zo'n zonde van je energie en tijd om de focus zo te leggen op dat uiterlijk.

Kun je al iets uit je onderzoeksresultaten delen met ons?

Ik ben nog druk bezig, dus kan nog niet teveel weggeven. Maar ik kan wel stellen dat sociale media gebruik een overwegend nadelig effect heeft op het lichaamsbeeld van de meisjes. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om deze schade te kunnen beperken waar ELANCE zeker op kan inspelen. Samen met het team ben ik al bezig concrete ideeën te bedenken om actie te ondernemen en dat positieve zelfbeeld te stimuleren. To be continued dus!361 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven