Een meisje coachen, dit is de grootste uitdagingHet coachen van een persoon kan gemakkelijk in de oren klinken. Niets is minder waar: het vereist oprechte interesse, een observerende blik en een open houding. Vooral het laatste is een onderschat punt. De grootste uitdaging tijdens de coaching is het écht begeleiden van het betreffende individu. In de schoolbanken worden studenten zeker opgeleid, maar volledig voorbereid zijn op een mensgerichte begeleiding is andere koek. Om deze reden zijn de stages, waar de nodige ervaring wordt opgedaan, enorm belangrijk.


Al vrij snel na de kennismaking van de coach met degene die gecoacht zal worden zal blijken dat de werkelijke coaching niet zomaar op gang komt. Een belangrijke stap die niet overgeslagen mag worden is de nodige aandacht die het bevorderen van een sterke band tussen beide partijen zal voeden. Het zetten van deze stap binnen de coaching creëert de nodige veilige sfeer voor het vertrouwen in zowel de coach, als het slagen van de coaching. Het vertrouwen tussen de coach en degene die gecoacht wordt zorgt voor een effectieve begeleiding, die ook nog eens met plezier ervaren zal worden.


De valkuil is dat de coach assumeert dat het ontstaan van een band van nature zal ontstaan. Voor een persoon die empatisch, sociaal en openhartig is ingesteld, is het haast vanzelfsprekend dat er een klik tussen de één en de ander tot stand komt. Toch is het zeer van belang dat deze bewust vormgegeven wordt. De coach dient zich te realiseren dat de cliënt net zo erg verlangt naar het leren kennen van zijn of haar coach, als dat de coach zijn of haar cliënt wil leren kennen. De sleutel hiertoe is het écht openstellen van haar- of hemzelf, zodat degene die behoeftig is aan coaching niet bang zal zijn om ook een open houding aan te nemen. Dit vergt kwetsbaarheid van én voor beide partijen, maar het resultaat is het absoluut waard. Een begripvolle wisselwerking groeit, doordat er meer aan elkaar getoond wordt dan enkel het topje van de ijsberg. Tijdens de coaching dient de coach als een spiegel voor de cliënt, waarin het gedrag een reflectie is. Dit verklaart dan ook het belang van een open houding die nooit niet onderschat kan worden.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven