Werknemer Markant aan het woord

Bijgewerkt op: 4 jun. 2019


Deze week staat de Jonge Mantelzorger centraal. Het doel van de samenwerking tussen ELANCE Academy en Markant is om meer bewustzijn te creëren rondom het soms behoorlijk zware leven van Jonge Mantelzorgers. Elke dag deze week laten we iemand over dit thema aan het woord. Vandaag: Annefloor de Witt, projectmedewerkster bij Markant, centrum voor Mantelzorg, in Amsterdam. 


Markant bestaat uit het expertisecentrum Mantelzorgondersteuning, de Vrijwilligerszorg en de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Het expertisecentrum Mantelzorgondersteuning richt zich specifiek op professionals uit zorg en welzijn. Het doel is om kennis over te dragen over Mantelzorg, zodat er meer bewustwording wordt gecreëerd over Mantelzorg en zij stimuleren de samenwerking tussen professionals en mantelzorgers. 


Annefloor: "ELANCE is naar de gemeente, stadsdeel West, gegaan omdat wij veel Jonge Mantelzorgers tegenkomen die gecoacht wilden worden. ELANCE wil een expertise creëren in Jonge Mantelzorgers. Hierdoor werd Markant betrokken bij het project, omdat zij veel inhoudelijke informatie kunnen geven."


Meer bekendheid rondom dit thema is hard nodig, want landelijke cijfers geven aan dat 8-25% van alle jongeren opgroeit met zorg. Uit onderzoek van Hanneke Borger, The Elephant in de room, is gebleken dat deze cijfers in Amsterdam veel hoger liggen. Zo geeft 54% van de respondenten aan een familielid te hebben dat lichamelijk en/of psychisch ziek, verstandelijk beperkt of verslaafd is. Het grootste gedeelte van de Jonge Mantelzorgers, (75%)  bleek een lichamelijk ziek familielid te hebben, gevolgd door psychisch ziek en verslaafd (beiden ruim 30%). In de meeste gevallen bleek de zieke een vader (31%) of moeder (42%). 1 op de 11 volwassenen in Amsterdam is Mantelzorger, 1 op de 8 kinderen van 10 jaar is Mantelzorger en zelfs 1 op de 5 jongeren van 13 tot 16 jaar is Mantelzorger (GGD).


‘’Jonge Mantelzorgers zullen zichzelf nooit zo noemen en zij zullen ook niet snel aan de bel trekken’’, aldus Annefloor. ‘’Hoe meer dit onderwerp bespreekbaar wordt, hoe sneller Jonge Mantelzorgers hulp zullen zoeken.’’


Onze ambassadeurs geven flyers en folders mee met toegangswegen tot ELANCE, om een coach te krijgen, of een laagdrempelige online training van ‘En Nu Jij’. Deze training richt zich op jongeren tussen de 10 en 25 jaar oud die opgroeien met de zorg voor een ziek familielid. 


Herken jij jezelf hierin, ben jij zelf een Mantelzorger? Of ken jij iemand die de behoefte heeft om hierover te praten?

Stuur een mail naar info@elanceacademy.nl of kom een keer langs. Ook kun je terecht bij Markant of de online training volgen via https://ennujij.nl

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven