#Interview: Wie zijn het stille midden? Directeur Aytun vertelt

Bijgewerkt op: 21 apr. 2021

Op 26 oktober a.s. organiseert ELANCE i.s.m. cultuurcentrum de Balie een evenement over vrouwen in het midden. We vroegen directeur Aytun of zij meer kan vertellen over het belang om deze vrouwen te versterken. Meer info over het event vind je hier.


Wie zijn ‘het stille midden’ volgens jou?

Dat zijn de vrouwen die niet tot de quota van topvrouwen behoren, maar wel powervrouwen zijn. Het zijn allerlei vrouwen: studenten, starters, iemand die nu even werkloos is. Helaas, je hoort hen veel te weinig. Soms hebben ze wat advies en coaching nodig om hun volle potentieel te kunnen benutten. In de media en politiek wordt veel gesproken over gelijke kansen en rechten voor vrouwen. Dat is heel goed en belangrijk. Maar hierin wordt gefocust op vrouwen in een raad van bestuur, meer vrouwelijke hoogleraren en ministers. Door zo te focussen op de bovenste laag van het werkveld wordt een hele groep vergeten. Heb je een voorbeeld van hoe we vrouwen uit het stille midden kunnen versterken? Lilianne Ploumen heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend om gelijke beloningen voor vrouwen beter te regelen door de verantwoordelijkheid daarvoor bij de werkgever te leggen. Naast die gelijke financiële beloning is dit belangrijk: hoe gaan bedrijven het werken voor vrouwen toegankelijker maken? Veel vrouwen zijn naast hun baan ook moeder. Om dat te combineren, moeten ze minder werken. Als een werkgever flexibele werktijden biedt, kan ze misschien wel fulltime blijven werken. In deze coronatijden blijken flexibele werktijden mogelijk! We willen een beweging op gang helpen dat er binnen bedrijven meer rekening wordt gehouden met de belangen van vrouwen.


Waarom laat ‘het stille midden’ zich niet meer horen? 

Juist omdat ze zelf vaak te druk zijn om op de barricades te gaan staan, om te zeggen: ‘ik wil gelijke beloning als mijn collega die hetzelfde werk doet. Ik wil een balans tussen werk en privé. Ik zie werk als een verrijking van het leven dus wil ik kansen en keuzes.’ Vanuit ELANCE zijn we hier ook mee bezig: we coachen meiden om ze economisch zelfstandig en weerbaar(der) te maken. Hoe ze vervolgens hun leven en geluk invullen maakt dan niet meer zoveel uit. Zolang zij zich er maar goed bij voelen en de keuzes kunnen maken die bij hen passen. Gaat het alleen over de werkende vrouwen? Niet per se. Kijk je kunt de keuze maken om niet te gaan werken en huisvrouw te worden, als je daar maar bewuste keuzes in maakt. Als jij voor de kinderen zorgt en niet werkt, en daarover geen (financiële) afspraken maakt, heb je geen gelijkwaardigheid. Dit kan hele grote consequenties hebben. Ga je bijvoorbeeld uit elkaar en had je niets vastgelegd? Dan heb jij geen pensioen, geen inkomen en ben je afhankelijk van partneralimentatie en soms krijg je ook die niet. Over die consequenties moeten we het nog veel meer gaan hebben. Ook zijn er bedrijfstakken waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn, zoals in de techwereld. Terwijl daar hartstikke veel kansen liggen en baangarantie is. We zijn eigenlijk al 24 uur per dag bezig met techniek, maar wij vrouwen denken dat techniek niks voor ons is. We willen vanuit ELANCE nog meer deurtjes en de ogen van jonge vrouwen openen. Zodat je niet automatisch het pad bewandelt dat bijvoorbeeld je ouders voor je hebben bedacht. 


Waarom is dit onderwerp nu relevant en wat is het doel van dit event? We gaan een grote groep bereiken met ons verhaal. ELANCE Academy is al 10 jaar bezig vrouwen uit het stille midden te ondersteunen. Nu zoeken we de samenwerking met andere bedrijven en organisaties om onze beweging te vergroten.155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven