#Interview: Yara vertelt over haar beroep op Dag van de diëtist

Bijgewerkt op: 4 mei 2021

19 september is het de Dag van de Diëtist. Bij ELANCE vinden we het belangrijk een gezonde leefstijl te volgen en dit is dan ook een belangrijke pijler in onze programma's. Vandaag voelden we Yara diëtist in spe én coach bij ELANCE aan de tand over haar beroep.


Hoi Yara, wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens je studie? Dat geen enkel mens hetzelfde is. Als diëtist moet je echt per persoon een dieet samenstellen, maakt niet uit of de persoon wil afvallen, aankomen of vanwege een andere reden anders wil gaan eten. Er bestaat geen dieet dat voor iedereen werkt, maar dat maakt mijn vak juist interessant vind ik!

Wat wil je bereiken met jouw werk? Mijn doel is op een informele manier zoveel mogelijk goede informatie overbrengen. Ik hou niet zo van in een hokje zitten en de hele dag mensen te vertellen hoe ze moeten eten. Wat dat betreft wil ik echt een lifecoach worden, waarbij je een band met je cliënten opbouwt en ook echt een onderdeel bent van hun leven.

Wat is het volgens jou het grootste vooroordeel over diëtisten? Het grootste vooroordeel is toch wel dat je als diëtist altijd gezond eet. Terwijl ik ook echt van pizza en al dat soort lekkernijen houd, dus nee: ik eet niet altijd supergezond. Maar ik zeg altijd dat het draait om een balans in je leven. Zolang jij je goed voelt en je gezond bent moeten die dingen kunnen.

Heb je tips voor (jonge) meiden die het moeilijk vinden een gezonde leefstijl na te streven? Nou, wat ik zelf heel leuk vind, is wandelen. In plaats van een kwartiertje fietsen ga ik gewoon even drie kwartier wandelen naar de locatie waar ik moet zijn. Bewegen hoeft echt niet altijd super intensief en zweterig te zijn, alle beetjes helpen. En qua voeding is mijn grootste tip: proef alles een keertje en ontdek wat je lekker vindt qua gezonde producten. Door te eten wat je lekker vindt, voelt het niet als een taak of een lastig dieet die je elke dag moet volgen, maar eet je toch gewoon hartstikke gezonde dingen! Probeer echt je eetwereld te verbreden.

Heb je zelf een voorbeeld of rolmodel? Mijn rolmodel op het gebied van voeding is Sarah's Day. Zij is een Youtuber en zit ook behoorlijk veel op Instagram. Ze luistert super goed naar haar lichaam met wat ze eet en sluit daarbij ook geen voedselgroepen uit, wat veel fitnessgoeroes wel doen. Zij is ongeveer even oud als ik en ze heeft net een kindje gekregen, ondanks dat ze gediagnosticeerd was met beginnend stadium baarmoederhalskanker. Ze heeft toen echt met gezonde voeding en een gezonde leefstijl ervoor gezorgd dat het carcinoom onder controle is gebleven en niet is uitgebreid. Zo zie je maar weer dat je met voeding echt heel veel kan bereiken qua gezondheid.220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven